Foto: Lasse Svensson
 Foto: Lasse Svensson

Viktor Fasth: "Värsta tiden i mitt hockeyliv"

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Succémålvakten Viktor Fasth är på väg mot sitt första VM.
- Det är en pojkdröm att få spela med landslaget, säger Viktor Fasth.
Men det kunde ha slutat vid en dröm.
En mycket svår knäskada var nära att krossa hans hockeydröm.
- Min värsta tid i mitt hockeyliv, säger Viktor Fasth.
Inför säsongen 2009-2010 med allsvenska Växjö var olyckan framme.
- Vi spelade fotboll före ett fyspass. Jag klippte till med vänsta foten. Det gick så illa att främre korsbandet i vänstra knäet gick av. Det var rena mardrömmen, säger Viktor Fasth och ser för en stund allvarlig ut.

Opererad flera gånger

Först opererades han i Växjö. Knäet blev inte perfekt.
I stället fick han göra en ny operation i Göteborg.
- Klart jag var orolig för min hockeyframtid. Det fanns inga garantier att jag skulle kunna spela något mer. Tack och lov blev det en lyckad operation. Efter tio månader rehab var jag tillbaka i spel igen.
- Klart att jag var spänd och nervös om knäet skulle hålla. Jag drog en enda suck av lättnad när mitt målvaktsspel började att fungera igen och knäet höll, säger Fasth.

Nobbad av Färjestad

Inför den nyligen avslutade säsongen var flera elitserielag intresserade. Färjestad vågade inte eftersom de var rädda att hans knä inte skulle hålla.
Men AIK trodde stenhårt på honom. Han var också elitseriens bäste målvakt då AIK mycket sensationellt gick till SM-semifinal.

"Bara att njuta"

Succén med AIK ledde senare till att han togs ut i VM-truppen.
- Det är bara att njuta av varje sekund att få vara med i landslaget - i det här härliga gänget, säger Fasth efter träningspass i Malmö arena inför morgondagens möte mot Ryssland.
Han tilldelades nyligen Leif "Honken" Holmqvists målvaktspris som Årets målvakt
Vad säger du om det?
- Otroligt stort att få ett sådant pris av en stor legend som "Honken". Jag är för ung för att ha sett honom spela, men har läst en hel del böcker om honom hemma hos pappa. Min far Kent-Erik var också målvakt i Vänersborg.
Vilka vill du i första hand tacka för din fantastiska utveckling?
- I första hand mina målvaktstränare. "Ankan" Svensson i Karlskrona, Växjös målvaktstränare Maciej Szwoch som nu flyttar till Modo samt nu Stefan Persson hos AIK. Martin Blom har också varit viktig med den mentala biten.
Vad tror du om VM i Slovakien?
- Vi har ett tämligen ungt och hungrigt lag med mycket skickliga spelare. Det här ska bli hur kul och spännande som helst.
Sveriges chanser?
- Ställer man upp i en turnering som nu VM är det så klart för att vinna. Annars är det väl ingen mening om det inte är VM-guld som gäller. Ta mig inte för att vara kaxig. Det är bara så!
Vad tänkte du då du fick dra på dig landslagströjan?
- Otrolig stor ära att få representera Sverige. Debuten var nyligen i Halmstad mot Tyskland då vi vann med 2-1.
Vad säger du om att du skulle få den fantastiska resan från Växjö till AIK kryddat med ett VM-guld?
- Det skulle vara en enda stor lycka. En ny sagolik dröm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag