ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Matt Duchene, Colorado Avalanche, tacklas av Detroits Niklas Kronwall under en NHL-match i Joe Louis arena i Detroit i februari. Foto: Dave Sandford
Matt Duchene, Colorado Avalanche, tacklas av Detroits Niklas Kronwall under en NHL-match i Joe Louis arena i Detroit i februari. Foto: Dave Sandford

Skräcken i VM: Att tacklas av Kronwall

ANNONS:
Se Niklas Kronwalls kända tacklingar

Martin Havlat

Kronwalls mest omtalade tackling, då han fullständigt sänkte den tjeckiske stjärnan.

"Han hade ingen aning om att jag kom. Smällen blev sådan att min axel träffade hans haka och då blir det alltid otäcka smällar." säger Kronwall själv.

SE TACKLINGEN HÄR!

 

Dany Heatley

En tackling som Kronwall själv är nöjd med. En typisk Kronwallare, då han stod vid offensiv blå på vänsterkanten.

San Joses storstjärna hade inte en chans att komma undan.

SE TACKLINGEN HÄR!

 

Jakub Voracek

En av Kronwalls senaste fullträffar. Enligt honom själv en ren och bra tackling.

Flyers forward däckades fullständigt och kunde inte resa sig fastän han försökte.

SE TACKLINGEN HÄR!

 

Ryan Clowe

San Jose-forwarden har fått känna på Kronwalls tuffhet ett par gånger. Den här tacklingen är en av Kronwalls personliga favoriter, då han satte tvärstop för Clowe i slutspelet.

SE TACKLINGEN HÄR!

 

Ales Hemsky

Kronwall tacklade Edmontons stjärna så att att hjälm och klubba flög all världens väg.

Självklart kom tacklingen innanför offensiva blå, på Kronwalls vänsterkant.

SE TACKLINGEN HÄR!


Ryan Kesler

Vancouver storväxte center är en av NHL:s mest svårstoppade spelare.

Men Kronwall fångade honom i sin vanliga zon på vänsterkanten och golvade den amerikanske stjärnan.

SE TACKLINGEN HÄR!

 

Antti Miettinen

En tackling som påminner om en annan gammal stortacklare, Scott Stevens.

Miettinen skar genom mittzon från vänsterkanten och Kronwall satte tvärstopp innan defensiv blå.

SE TACKLINGEN HÄR! (nr 5, toppp 10-lista)

 

Radek Bonk

På Kronwalls högerkant för ovanlighetens skull. Det syns tydligt hur Bonk i sista sekund inser vad som håller på att hända och ryggar till, men då är det är det redan för sent.

SE TACKLINGEN HÄR! (nummer 4)

Visa merVisa mindre
Läs mer

Gabriel Landeskog har sett spelare vända om när han är på isen. Niklas Kronwall har förmågan att skrämma spelare i världens tuffaste liga.

Inför VM-premiären har SPORT-Expressen träffat honom för en detaljstudie av hur man sänker sina motståndare.

– Det är klart det känns bra. Personligen tror jag att en sådan tackling kan svänga momentum i en match, säger Kronwall.

Niklas Kronwall har etablerat sig som en de allra tuffaste tacklarna i NHL, något som Colorados Gabriel Landeskog kan intyga.

– Jag vet inte om det finns någon i ligan som är bättre på det just nu. Alla vet om det, i omklädnings­rummet innan matcher så säger alla åt högerforwardsen att hålla upp huvudet, alla ser upp för honom. Jag är ju på vänsterkanten, det får man tacka gud för, skrattar Landeskog och fortsätter:

– Jag minns sista gången vi ­spelade i Joe Louis (Detroits hemma­arena) i år. Steve Downie var borta på Kronwalls kant och direkt när han fick pucken vände han, för man vet att han kommer.

Niklas Kronwall själv gör ingen ­hemlighet av att han gillar att dela ut en tackling. Det finns ett par som han är extra nöjd med.

– Jag hade en på Dany Heatley­ och en på Ryan Clowe i förra slutspelet. De var bra. Tunga tacklingar.

"Kronwalled"

Kronwalls tacklingar har blivit ett fenomen, som bland annat resulterat i Youtube-fenomenet "Kronwalled". Det består i att människor lägger upp video­klipp där folk plötsligt blir omkulltacklade i vardagssituationer.

– Jag har sett det, lite småkul är det.

Kollar du själv på dina tacklingar på nätet?

– Det händer, framför allt när det varit gränsfall. När allting händer under matcherna och det blir ett jävla liv så vet man inte riktigt eftersom man inte sett reprisen. Då är det lätt att gå in och kolla på Youtube efteråt.

Hur kommer det sig att du ­aldrig ­blivit avstängd?

– Någonstans har jag lyckats hålla mig på rätt sida, även om vissa är mer tveksamma. Tidigare lämnade jag isen lite, för några år sedan hoppade jag ­nästan strax före tacklingen. Men det har man försökt jobba bort med de nya reglerna.

"Det är ganska kul"

Påverkar de hårdare bedömningarna dig?

– För mig personligen handlar det just om att inte lämna isen, armbågarna har jag alltid försökt hålla nere. Men överlag tycker jag nivån varit jäkligt bra i år, det är lättare att se vart ribban ligger och man kan nästan förutse hur många matcher de ska bli.

– Sedan var ju första omgången i slutspelet lite "High Chaparral". Pittsburgh-Philadelphia-serien var galen, det var nästan löjligt. Det var kanske inte avstängningar, men så jäkla mycket utvisningsminuter. ­Sällan man ser det i ett slutspel.

Kronwall är medveten om att svårighetsgraden ökar rejält i VM när det gäller tacklingar på öppen is.

– Jag kommer att få ändra spelet­ ganska ordentligt. Det kändes redan på första träningen, det är några meter till man ska färdas för att ligga rätt. Det kommer att bli ett annorlunda spel mot vad man är van med.

Men det kommer inte hindra honom från att försöka.

– Emellanåt smäller det. Det är ett element i hockey och jag tycker att det kan vara ganska kul.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: