Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
 Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Andersson vägrar ge upp hoppet om NHL

Publicerad
Uppdaterad
Jonas Andersson blev Tre Kronors skyttekung i VM och tog fart mot en efterlängtad NHL-karriär i Nashville.
Men ratad, bortbytt och dumpad till farmarligan tar han ny sats i KHL och Tre Kronor. Mot NHL.
- Jag kanske är naiv, men jag har inte gett upp, säger han i en intervju med HockeyExpressen.se.
Succén i VM med Tre Kronor var efterlängtad för Jonas Andersson, 29. Inför ögonen på det fina NHL-folket visade han att han höll och håller hög klass internationellt.
Så han fick skriva ettårskontrakt med sin förra NHL-klubb Nashville. Målet var nått.
- Jag tyckte att det skulle bli kul att åka över igen. Sen blev det absolut inte som någon hade tänkt sig. Varken från deras eller min sida, säger Andersson efter en isträning med Tre Kronor inför LG Hockey Games.
I Nashville blev han inte kvar länge.
- Det var många löften som inte hölls. Jag kände mig ganska besviken över hur saker och ting blev, säger Andersson, som fyller 30 år i februari.

"En lönetaksgrej"

Nashville använde Jonas Andersson i en trade med Vancouver. Vancouver skickade i sin tur ner honom till farmarlaget Manitoba utan att först ge honom chansen i NHL.
- Jag tror att det var mer en lönetaksgrej från deras sida, om jag ska vara ärlig.
- När jag blev nedskickad var de ganska ärliga och sa att jag bara skulle få en ny chans om det blev mycket skador. Det var jag inte beredd att vänta på. Samtidigt är Vancouver en fantastisk organisation och NHL:s bästa lag. Det går inte att säga så mycket om det.
Jonas Andersson är noga med att inte låta kritisk. Trots att han kanske skulle ha rätt att vara sur.
- De var schysta och lät mig gå och jag tror att jag gjorde dem en tjänst genom att öppna för ett kontrakt.

Hoppas på NHL

Jonas Andersson har flyttat tillbaka till Europa och spelar sedan några veckor tillbaka för KHL-laget Ak Bars Kazan. I fjol spelade han för Dynamo Minsk.
Historien kan komma att upprepa sig. KHL, Tre Kronor och VM.
Den snart 30-årige Jonas Andersson har fortfarande inte släppt tanken på NHL.
- Det kanske inte är en dröm på samma sätt, men det är fortfarande min målsättning, säger han och förklarar:
- Jag kanske är naiv, men jag har inte gett upp på det sättet. Eftersom NHL är där de bästa i världen spelar har jag det som målsättning.

Halvt landslag

- Men jag har mer som målsättning att utvecklas och bli så bra som jag kan bli. I Ak Bars har vi ett fantastiskt lag med elva eller tolv landslagsmän.
Förutsättningarna finns, alltså. Andersson har skrivit på för resten av säsongen, men säger sig hoppas på en förlängning.
- Det som hände där borta (i NHL) behöver inte vara för negativt. Jag känner mig i jättebra form och har hamnat på ett bra ställe.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag