Foto: Michael Berggren
 Foto: Michael Berggren

Modos Edwin Hedberg har åkt fast för doping

Publicerad

Modoforwarden Edwin Hedberg, 20, har ertappats med det dopingklassade medlet sibutramin och riskerar avstängning.

Riksidrottsförbundet (RF) har underrättat alla inblandade och Hedberg har valt att stänga av sig själv i väntan på utredning.

Det var i samband med Modos hemmamöte med Brynäs i SHL den 8 februari som Edwin Hedberg fastnade i ett rutinmässigt dopingtest.

A-provet visade att han hade spår av det förbjudna läkemedlet sibutramin i kroppen. Hedberg fick ett brev hem efter några veckor som berättade nyheten.

– Det är huvudsakligen ett bantningsmedel, och det är inget jag strävar efter. Så det kom som en chock, säger Edwin Hedberg till SportExpressen.se.

Väger 78-79 kilo

Han vet inte hur han har fått i sig substansen.

– Det är det som är själva grejen. Vi har vänt upp och ner på det här. Som jag förstår är det från ett vanligt kosttillskott som ska vara godkänt från RF:s sida. Men vi har inget svar på varifrån det kommer.

Riksidrottsförbundet betonar emellertid att de inte godkänner några kosttillskott på sin Facebook-sida.

"Vi varnar ständigt för risken med kontaminerade kosttillskott och trots det har nu ännu en idrottsutövare lämnat positivt dopingprov efter att ha tagit kosttillskott", skriver RF. 

Edwin Hedberg säger att han väger 78-79 kilo i dagsläget och har inget behov av att gå ner i vikt.

– Jag har jobbat med det i Modo för att orka med hela säsongen. Då har man inte råd att gå ned, det är emot allt jag strävar efter, säger Hedberg, som har haft kontakt med Tommy Forsgren, som är handläggare av bestraffningsärenden på RF.

– Han blev också chockad för han har inte tidigare stött på sibutramin så här. Han har också försökt ta reda på var det kan komma i från.

Edwin Hedberg har inte blivit automatiskt avstängd eftersom substansen inte är prestationshöjande.

– Jag stängde av mig själv i väntan på utredning. Ifall man skulle få en avstängning av det här så har tiden redan börjat.

Enligt uppgift skulle det kunna sluta med allt från en varning till en tre månader lång avstängning.

Modo har försökt utreda

Modo har hjälpt Edwin Hedberg under de jobbiga och ovissa månaderna.

– De har försökt utreda hur jag kunde få i mig det här för de vill inte riskera att någon annan får i sig det också. Det skulle vara förödande. Modo har hjälpt mig.

Har du tagit något kosttillskott som dina lagkamrater inte tagit?

– Nej, inte vad jag kan komma på. Det är inget speciellt.

Får ni kosttillskotten via klubben?

– Ja, precis. Före och efter match.

Edwin Hedbergs kontrakt med Modo går ut nu och han hoppas bli kvar.

– Modo har hjälpt mig mycket och nu ska det här redas ut först.

20-årige Hedberg är i början av sin hockeykarriär och den här händelsen har tärt på honom i snart tre månader.

– Man har försökt backa bandet rejält. Det är svårt att svara på det här.

För två år sedan i KHL blev forwarden Maksim Rybin avstängd tre månader av den ryska antidopingkommittén för att ha fått i sig sibutramin.

"Tar tydligt avstånd"

Riksidrottsförbundet har underrättat Modo, Svenska ishockeyförbundet, Ångermanlands ishockeyförbund förutom Edwin Hedberg själv.

SportExpressen.se har varit i kontakt med Modos general manager Per Svartvadet som inte vill svara på några frågor i kväll.

Modo kommenterade senare under tisdagskvällen nyheten på sin hemsida.

- MODO hockey tar tydligt avstånd från allt användande av otillåtna preparat. Vi kan inte kommentera detta fall innan dopingkommissionen kommit till ett beslut, säger ordförande Tomas Byberg.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om SHL
Till Expressens startsida
ANNONS: