Foto: Jonas Forsberg
 Foto: Jonas Forsberg

Eriksson: "Hardy var en riktig tjomme"

Publicerad
Uppdaterad
ÖRNSKÖLDSVIK. Med tanke på hans erfarenhet från 20 (!) klubbar i fyra olika länder finns det förstås all anledning att lyssna på Anders Eriksson, 36.
Och man får ju veta så mycket.
Som varför han aldrig kommer att förlåta Hardy Nilsson. Vilka spelare som är gnälligast i hockeyvärlden. Hur naiva Omark & Co är - och när HV 71 kommer att behöva spela med halsdukarna på.
Och det var faktiskt bara ett axplock.
"Challe" Berglund leder en koncentrerad träning med sitt Modo i Fjällräven Center. Alla vet vad som står på spel.
Efter ett par tunga förluster ligger inte längre Modo på slutspelsplats. I stället är man nu i högsta grad indraget i ett drama som kan sluta med spel i kvalserien.
Men spänningen syns knappast på den 36-årige hockeynomaden från Bollnäs som leende jagar omkring på isen.
Anders Eriksson har varit med förr.
- För mjuk klubba! hojtar han till oss i båset efter ett missat skott.
Det märkliga är att när Eriksson sedan ensam åker i väg hör jag svagt hur han faktiskt fortsätter att prata till just ingen alls.
- Han surrar alltid. Men det finns olika typer av surrpellar, de som skapar trygghet och de som skapar oro. "Ante" är en trygghetsfaktor, säger "Challe" Berglund.
Dessutom en sjujäkla bra ishockeyspelare.
Men det har gått rätt obemärkt förbi här hemma.
- Jag har väl aldrig fått bra media här egentligen. Så i höst när man kom hem var det som "Men oj! Du kan ju åka baklänges! Oj! Du kan ju passa!"
Och vad tänker du då?
- Tja, att jag har faktiskt spelat 15 år i världens bästa liga så något borde man väl ha lärt sig. Men det är ju så, det har mest bara skrivits om "Foppa", "Zäta" och "Lidas" i Sverige.

"Behåll din åsikt"

Sedan finns det förmodligen ett par saker till som spelat in.
Till exempel lockoutsäsongen 2004- 05 när en otränad Eriksson anslöt till HV 71 - och blev direkt totalsågad.
- Jag hade inte spelat på åtta månader, då blev spelet därefter före jul. Men HV var fullt medvetet om läget när jag värvades.
Kritiken var mördande?
- Det roliga är att samma personer efter jul skrev "Åh, vilken lyckad värvning! Vad bra han är, Eriksson! Vilken kung!"
Anders Eriksson flinar lite trött där han sitter på andra sidan bordet i Modos pressrum.
- Sånt där tycker jag alltid är jobbigt. Det är helt okej att du har din åsikt - men se till att behålla den då också.

Petades från VM

Redan fyra år tidigare hade Anders Eriksson chansen att slå igenom i folkhemmet. Men i sista stund petades han ur VM-truppen till Moskva. Av Hardy Nilsson.
Det har han inte glömt.
Eller förlåtit.
- Det var en riktig tjomme, som han säger.
Eriksson fortsätter:
- Det tar ju ett tag att ställa om sig som back från NHL-spel. Så träningsmatcherna var väl inte mer än okej. Men det kändes ändå lugnt, jag var ju garanterad en plats i truppen - men då fick jag plötsligt veta att jag skulle åka hem.
Vad sa du då?
- Att det var ett misstag. Att det var dåligt agerat. Att ledningen skulle se ut som idioter. Att det kommer att försämra laget.
Petningen av Eriksson skapade också stor turbulens i truppen. Såväl Fredrik Modin som Michael Nylander tvekade att stanna kvar i laget - som till slut gjorde fiasko och slutade sjua.
Vad tycker du om Hardy Nilsson?
- Jag och Hardy... ser saker på olika sätt. Han skötte det där fruktansvärt dåligt.
Har du pratat med honom sedan dess?
- Enda gången sedan dess var nu när Timrå (Erikssons tidigare elitserieklubb den här säsongen) mötte Djurgården. När jag såg att han stod där med en massa journalister gick jag fram och sa "Tjenare, Hardy!".
Hur reagerade han?
- Det var nog tyngre för honom än mig. Det tog bra, såg det ut som.
Hmm. På något sätt känns det som om det skulle vara ganska kul om Modo och Djurgården möttes i slutspelet.
Anders Eriksson har alltså spelat i 20 klubbar på seniornivå. Det ger rutin. Pondus. Och grund för åsikter.
Ta bara dessa:
Om dagens NHL-svenskar.
- På min tid fick man som junnis en rejäl uppfostran av de äldre i laget. Man förstod att man skulle få jobba hårt för allt man ville lyckas med. Men många av de unga som åker över nu känns mer naiva.
Hur menar du?
- Du ska inte tro att du går rakt in i NHL från elitserien. De skiter i de 50 poäng du gjorde i elitserien året innan - de kör bara över dig. Då går det inte att åka omkring och tro att man är en stjärna.
Om gnället i elitserien.
- Alltså, Brynäs och Färjestad är de två gnälligaste lag jag n-å-g-o-n-s-i-n spelat mot. De gnäller på varje domarbeslut. Gnäll, gnäll, gnäll. Hela tiden. Helt otroligt.
Eriksson fortsätter:
- I en match åkte jag till slut fram till domaren och frågade "Hörrudu. Blir du inte less på det där?" Han bara svarade "Jo, fy fan."

Har ingen chans i NHL

Om övertron på elitserien.
- Det sägs ibland att elitserielag skulle klara sig hyggligt i NHL. Inte en chans, säger jag. Alla tycker att HV är så jävla bra, men sätt dem mot ett topplag även i AHL - och de skulle få storstryk. De skulle behöva spela i halsduk för att inte bli förkylda av alla spelare som susade omkring dem.
Det finns mycket mer. Men jag tror att vi slutar där.
Men jag har en stark känsla av att det finns alla anledningar i världen att återkomma till Anders Eriksson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag