Foto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Linus Omark skrev på för Edmonton i natt

Publicerad
Uppdaterad
I natt blev drömmen sann för Tre Kronors Linus Omark.
Den 23-årige forwarden från Övertorneå har skrivit på för NHL-laget Edmonton Oilers och får en årslön på 5,6 miljoner kronor plus bonusar.
- De visade verkligen att de vill ha honom, säger Omarks agent Patrik Aronsson.
När Linus Omark träffar sina Tre Kronorkamrater i morgon på det andra lägret i Huddinge inför VM i Tyskland kan han visa upp ett alldeles färskt tvåårskontrakt med Edmonton Oilers.

Tackade nej till KHL

NHL-klubben ville flyga över honom från Luleå redan förra våren, men det kontraktsförslag som då kom från Edmonton var långt i från det Omark hade hoppats.
Så han tackade nej och valde spel i KHL hos Dynamo Moskva tillsammans med bästa vännen Johan Harju.
- Förra gången hade de nog inte riktig koll på vem han var eller vad han hade gjort, säger Omarks agent Patrik Aronsson.
Under sitt första, och kanske sista, år i den ryska ligan blev Omark en ännu bättre ishockeyspelare. Han gjorde imponerande 20 mål och 16 assist, trots att han hade en mindre framträdande roll jämfört med i elitserien.

Kvick i vändningarna

Edmonton har totalfloppat i NHL den här säsongen och blir överlägset sämst av samtliga 30 lag. I klubbens nystart nästa säsong får Linus Omark en viktig roll.
- Han vill vinna och vara bäst hela tiden. Jag tror att han kan lyckas på mindre rink för han är så kvick i vändningarna, säger Patrik Aronsson.
Linus Omark får enligt uppgift till SPORT-Expressen en årslön på motsvarande 5,6 miljoner kronor till 2012 om han tar en plats i NHL.
Enbart för att han skrev på kontraktet betalar Edmonton honom 625 000 kronor. Även det är max för en NHL-rookie i Omarks ålder.
Han valdes i fjärderundan i draften 2007, efter spelare som Calgarys Mikael Backlund, Rögles Simon Hjalmarsson och Los Angeles Oscar Möller, men före lirare som Johan Harju, Linköpings Patrik Zackrisson och Torontos Carl Gunnarsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag