Foto: Julian H. Gonzalez
 Foto: Julian H. Gonzalez

Lidström: "En bra kille att ha i gänget"

Publicerad
Uppdaterad
LOS ANGELES. I morgon, fredag, begravs NHL-stjärnan Bob Probert i Windsor, Kanada.
Nicklas Lidström spelade med Probert under tre säsonger i Detroit.
- Det är väldigt tragiskt att han gick bort bara 45 år gammal. Bob var en bra lagkamrat och en kille som stod upp för oss andra, säger Lidas till HockeyExpressen.se.
När Nicklas Lidström kom till Red Wings hösten 1991 var Bob Probert en etablerad slagskämpe i ligan.
– Han skyddade våra stjärnor Steve Yzerman och Sergej Fedorov och som nykomling i NHL såg han till att också jag kunde koncentrera mig på att spela hockey. Probert stod alltid upp för oss.
Så fort dödsbudet kom tidigare i veckan om att Probert avlidit under en båttur med sin familj på Lake St. Clair i Windsor tog Lidström kontakt med Red Wings kontor i Detroit.

"Skämtade mycket"

- Som lagkapten och före detta lagkamrat till Probert ville jag försäkra mig om att vi spelare i dagens Red Wings skickar en krans och gör en donation i samband med begravningen på fredag.
Vad minns du av Bob Probert?
– Jag spelade med honom från 1991 till 1994 och han var en riktigt bra kille att ha i gänget. Han skämtade och skrattade mycket, men blev en helt annan person när han kom ut på isen.
På vilket sätt?
– Rollen som polis var mer utpräglad i NHL-lagen på den tiden. Han var en av de bästa på det jobbet, jag tror inte att jag spelat med en tuffare kille under mina år i Detroit.

Smugglade knark

När var sista gången du träffade honom?
– För ett år sedan i Detroit. Han hade en yngre grabb i tioårsåldern, som var jämngammal med vår Samuel och de möttes i en hockeyturnering. Så vi fick tillfälle att prata en hel del. Och han var en av de inbjudna gästerna härom året när Steve Yzerman fick sin matchtröja upphissad i taket i Joe Louis Arena.
Probert hade ett stökigt liv utanför isen?
– När jag kom till Detroit kunde han inte resa med laget till bortamatcherna i Kanada efter att ha åkt dit för smuggling av knark i tullen mellan länderna. Han kunde inte lämna USA under en period och fick regelbundet lämna urinprov för att man skulle kunna se att han var ren. Och det var han under tiden hos oss.

"Snäll jätte"

Begravningen äger rum i Windsor Christian Fellowship i morgon, fredag.
Under gårdagen strömmade kondoleansteegram in till familjen från fans och NHL-kolleger. Bland dem före detta spelare i ligan, som Brent Sutter, Wendel Clark, Theoren Fleury och Doug Gilmour. Alla kallar NHL-stjärnan för en "snäll jätte".
Probert efterlämnar hustru och fyra barn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag