ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Olle Wande
Foto: Olle Wande

Klubbens krav på Klasen: Gå ner i vikt

ANNONS:
FAKTA

Så kollar klubbarna spelarnas kroppsfett: 
Pär Edlund, fystränare i Frölunda:
"Det varierar ganska mycket från förening till förening. Men våra spelare ligger på runt tio procent. Det är lite individuellt, är man för tunn kan man bli skadebenägen och energifattig. Men strax över tio procent är bra. Vi kollar varje spelare två gånger per säsong och har invägning en gång i veckan."

Claes Rahm, fystränare i Brynäs
"Vi brukar inte mäta kroppsfett. Däremot håller vi koll på vikten hos alla spelare. Vi har ingen speciell mall när det gäller kravbilden utan det brukar lösa sig på så vis att platsar man i laget håller man en bra nivå. Det antar jag gäller för de flesta klubbarna i Elitserien."

Lasse Thörnholm, fystränare i Linköping:
" Vi Kalippermäter spelarnas fettprocent en till två gånger i månaden. Vi använder oss av Jackson/Pollock-metoden (med sju mätpunkter) och kravet vi har är att alla ska ligga på mellan 8- 12 procent beroende på kroppstyp. Snittet ligger kring 10,5 procent just nu.

Håkan Andersson, scout för Detroit Red Wings:

" Vi har en summercamp och där kollar man upp alla spelare - om de har högt BMI eller hög procent kroppsfett. Sedan utgår vi från det. Tidigare vet jag att vi använt oss av Kalippermetoden, men nu tror jag att vi använder oss av helkroppsröntgen. Men jag är faktiskt inte helt säker på metoden

Mätning av kroppsfett
Det finns olika metoder att mäta andelen kroppsfett. Olika metoder ger olika bra resultat.
Helkroppsröntgen är en teknik som med hjälp av två olika energinivåer på röntgenstrålningen kan se vad som är fett och inte på kroppen.
En annan variant är att man använder sig av högfrekvent ström. Den formen kräver att man mäter vid lika förutsättningar varje gång. På morgonen innan frukost till exempel.
Den tredje och mest vanliga metoden kallas Kalipper-metoden. Då mäter man hur tjockt hud, respektive fettlagret är på olika ställen av kroppen. Kalipper-metoden bör utföras av erfarna personer för att få bästa resultat. 2- 4 procent: Svältgräns. 4- 8 procent: Mycket mager. 12- 16 procent: Normalt. 24- uppåt: Kritisk fetma.

Visa merVisa mindre
Nashvilles krav: Gå ner ivikt.
Linus Klasen tvingas över till Nordamerika för ett eget träningsläger med klubbens fystränare.
Anledningen: 24-åringens kroppsfettprocent är för hög.
- Jag bryr mig inte. Det är hockey man ska spela, sedan skiter jag i resten, säger Klasen.
Linus Klasen gjorde stor succé i bottenlaget Södertälje förra säsongen. Han räddade klubben kvar i elitserien och spelade samtidigt till sig ett NHL-kontrakt.
I april stod det klart att han kommit överens med Nashville Predators om ett ettårskontrakt.
I början av juni var han i Nordamerika för att vara med på klubben sommarläger.
- Det var skoj och lärorikt. Nu vet man lite mer om själva stan och allt runt omkring, säger Klasen.

Tvingas till extra läger

Nu tvingar klubben över honom till USA på nytt i början av september. Detta drygt en vecka innan resten av organisationens spelare ansluter till den riktiga kampen.
Enligt uppgifter till SPORT-Expressen tvingar Linus Klasens höga andel kroppsfett honom till ett extra läger tillsammans med klubbens fystränare.

Över 20 procent kroppsfett

- Det är möjligt. Jag ska tillbaka en vecka innan allt börjar. Om jag ska köra extra där får vi se, säger han.
Men klubben tar över dig på grund av det dåliga värdet på testet?
- Som sagt, jag ska tillbaka en vecka tidigare. Då kommer jag givetvis träna med fystränaren, säger Klasen.
Enligt uppgifter har Nashville ett krav på att alla spelare ska ligga under tolv procent i kroppsfett - Klasen ligger på strax över 20.
En ovanligt hög siffra.

"Hockey man ska spela"

- Klart det kanske inte var...för mig var det helt okej och jag bryr mig inte om det. Det är hockey man ska spela, sedan skiter jag i resten. De får tycka, men jag har alltid spelat som jag är, säger 24-åringen som samtidigt ser fram emot att slåss om en plats i laget.
- Jag kommer göra allt jag kan och sedan får vi se om det räcker.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: