Jaromir Jagr har nu gjort 742 mål i NHL-karriären. Foto: Alan Diaz
Jaromir Jagr har nu gjort 742 mål i NHL-karriären. Foto: Alan Diaz
Foto: Alan Diaz
 Foto: Alan Diaz

Jagr nu trea i NHL:s målliga någonsin

Publicerad

LOS ANGELES. Jaromir Jagr fyllde 44 år i måndags.

I natt, svensk tid, gav han sig själv den bästa födelsedagspresenten.

Med två mål passerade han Brett Hull i NHL:s målliga och har nu bara Gordie Howe och Wayne Gretzky framför sig.

- Kanske tar jag mig förbi dem också, skojade Jagr i omklädningsrummet efteråt.

När Florida tog sig an Winnipeg hemma i BB&T Center på lördagskvällen kom Jagr till nedsläpp med 740 mål under NHL-karriären.

Han låg på fjärde plats efter den här legendariska anfallstrion:

1) Wayne Gretzky, 894 mål.

2) Gordie Howe, 801 mål.

3) Brett Hull, 741 mål.

Stående ovation från fansen

Efter 4.53 av den andra perioden var Jagr ikapp Hull efter att ha styrt in en skottpassning från Dmitri Kulikov.

Målet betydde kvittering till 1-1 och här skaffade sig Panthers ett grepp om matchen.

Reilly Smith gav Florida ledningen med 2-1 efter knappt fyra minuters spel av den tredje perioden och hemmafansen jublade över vad som såg ut att bli två poäng.

De 16 210 åskådarna på läktarna fick anledning att jubla igen när Jagr från nära håll gjorde 3-1 när 13.37 hade spelats.

Det var målet som lyfte upp den populäre tjecken till tredje plats i NHL:s målliga genom tiderna.

Lagkamraterna kastade sig om halsen på Jaromir och fansen gav honom en stående ovation.

Fullträffen var hans 20.e den här säsongen och 44 år gammal fortsätter Jaromir Jagr att storspela och sätta nya rekord.

"Varför inte ta Wayne också?"

Han toppar Panthers interna poängliga på 43 poäng efter 56 spelade matcher och är ett fenomen i ligan.

Själv var Jagr ett enda stort leende efteråt. Han mötte mediauppbådet i omklädningsrummet efteråt med en träningströja med huva över huvudet, som kallas för The Kevin Spacey Sweater efter Hollywoodstjärnan, och delas ut till lagets bäste spelare efter varje match.

Tröjan har en bild av Spacey svävandes i rymden över bröstet, men den exakta meningen med tröjan är en intern hemlighet bland Panthersspelarna.

- Jag tänkte inte så mycket på det där med målligan där ute på isen, men nu funderar jag på att kanske försöka ta mig ikapp Gordie. Och varför inte Wayne också, sa Jagr och garvade.

Han är ensam med Gordie Howe om att ha gjort mål i NHL som 44-åring.

Hockeyexperterna runt om i Nordamerika hyllade Jagr för nattens milstolpe.

- Han är fantastisk och verkar aldrig få slut på krafterna och motivationen. Panthers general manager, Dale Tallon, visste något som vi andra inte kunde föreställa oss när han trejdade till sig Jagr vid deadline förra säsongen. Jagr har varit lysande i vinter och hjälpt till att göra Florida till ett slutspelslag, sa förre general managern i New York Rangers, Neil Smith, i tv-studion hos NHL Network.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida