ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Hedberg: "Mobbning på högsta nivå"

ANNONS:
Tidigare artiklar

LOS ANGELES. Överkörda av klubbägarna och NHL-ledningen.

Stämningen under förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har varit infekterad sedan i somras, vilket SPORT-Expressen kan avslöja av innehållet i brevet här intill från fackbossen Donald Fehr till medlemmarna i spelarfacket NHLPA.

Nu ser hela säsongen ut att gå förlorad.

Och spelarna är förbannade.

- Det är genant och oprofessionellt hur Gary Bettman och NHL-ledningen håller på. De kör med mobbning på högsta nivå, säger Johan Hedberg, New Jersey Devils.

Att spelarna är rustade till strid framgår av det här brevet från fackbossen Donald Fehr till medlemmarna i NHLPA, som SPORT-Expressen kan publicera i dag.

Fehr skickade brevet till de drygt 700 medlemmarna några dagar efter det att NHL-ledningen med Gary Bettman i spetsen hade verkställt sitt hot om en lockout.

Men innehållet är lika aktuellt i dag, då förhandlingarna inte nått något resultat.

Redan förlorat 4,8 miljarder

Och NHL har, enligt egna utsagor i helgen, redan förlorat 4,8 miljarder kronor i intäkter.

Men Bettman och hans klubbägare fortsätter att köra den tuffa stilen med mottot att köra över spelarna än en gång, precis som man gjorde under lockoutsäsongen 2004-05.

Då vann ägarna en knockoutseger och tvingade spelarna att acceptera ett lönetak.

- Det är skrattretande hur man behandlar oss som sjuåringar, sa Vancouver Canucks svenske lagkapten, Henrik Sedin förra veckan.

"Bara kör på"

Han är inte ensam om att nu öppet visa sitt missnöje.

Johan Hedberg, som är en av Sveriges mest erfarna hockeyproffs i Nordamerika, instämmer:

- Det som slår mig är vilken nedvärderande ton NHL-cheferna använder sig av mot oss. Det är inget trevligt att uppleva. Jag har själv suttit med under några förhandlingsmöten och sett ligans advokater hånle mot oss.

Mest förbannade är spelarna på NHL:s ombudsman, Gary Bettman:

- Han försöker nyttja medierna och manipulera budskapen, vilket känns tråkigt. NHL-ledningen visar ingen goodwill, de bara kör på. Det måste ändå vara lite ge-och-ta under såna här förhandlingar, vad man här i USA kallar för en two-way-street. Men det har vi inte sett något av.

Trots ett flertal motbud från spelarfacket har NHL-ledningen inte vikit speciellt många tum. Senast i fredags ställde man in alla matcher fram till den 30 november.

Det betyder att en fjärdedel av grundserien redan gått förlorad.

- Jag är inte överraskad, det är så tongångarna varit hela tiden, säger Niklas Kronwall i Detroit Red Wings.

Fehr: "Nu får det vara nog"

Så vad fanns i det brev som Donald Fehr sände ut som ett stridsrop i slutet av september?

Jo, fackbossen anslår tonen att “nu får det vara nog" med hänvisning till alla eftergifter spelarna gjorde 2005.

“Med tanke på de enorma eftergifter spelarna gjorde i det sista kollektivavtalet plus den stora tillökningen av de hockeyrelaterade intäkterna, så finns det ingen anledning att gå baklänges nu och acceptera en minskning av de pengar spelarna är berättigade", skriver Fehr.

Sedan dess har spelarna presenterat ett antal justerade motbud, där man motvilligt har släppt kravet på att behålla 57 procent av intäkterna till en 50-50-uppgörelse, men under vissa villkor för hur spelarna ska kompenseras.

"Vi står fortfarande starka"

Donald Fehr avslutar sitt stridsrop till spelarna med vad han anser vara den viktigaste frågan:

"Frågan till ägarna är helt enkelt denna: Vad får spelarna ut av det här avtalsförslaget, som ni har konstruerat det nu, annat än sänkta löner och färre rättigheter?"

Om NHL hade hoppats att spelarna skulle börja vika sig nu när den första lönechecken uteblivit, så har Bettman och kompani fel, enligt Johan Hedberg:

- Vi står fortfarande starka. Ja, starkare än någonsin, skulle jag vilja säga.

- Att NHL-ledningen inte behandlat våra förslag seriöst har bara svetsat oss än mer samman.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: