ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Så firade Örebro i fiendeland i natt

ANNONS:
Örebros väg till elitserien

2009/10: Tillbaka i allsvenskan efter ekonomikaos

Säsongen 2004/05 blev Örebro degraderat till division 1 på grund av dålig ekonomi.

Örebro blev kvar i ettan i fem år. Men under tiden fick de in ekonomisk kraft i form av affärsmannen Mikael Fahlander. Plus att gamle storbacken Peter Andersson återvände till sin hemstad, nu som tränare.

Klubben formade en tydlig målsättning att ta sig till elitserien. Lag tog sig från division 1 till allsvenskan 2009, efter att ha säkrat platsen i den allra sista omgången.

2010/11: Jätteflopp i kvalserien

Säsongen 2010/11 säkrade Örebro en direktplats till kvalserien tillsammans med Rögle och Växjö. Örebros Conny Strömberg vann grundseriens poängliga för andra året i rad. Men kvalserien blev en besvikelse, Örebros första vinst kom i den sjunde omgången borta mot Södertälje. Örebro slutade näst sist med åtta poäng. Örebros Johan Wiklander vann kvalseriens poängliga med 15 poäng. Växjö och Modo tog sig till elitserien.

2011/12: Värvade Kåberg - strul med Strömberg

Säsongen 2011/12 gjorde klubben flera spelarbyten och förstärkte bland annat med Emil Kåberg från Färjestad. Örebro inledde serien med fyra bortamatcher i väntan på att den nya arenan skulle bli klar.

Laget slutade som seriesegrare och fick en direktplats till kvalserien, men misslyckades återigen i kvalet till elitserien. Under säsongen skakades laget av en skandal, då lagets poängkung Conny Strömberg sparkades ur truppen av disciplinära skäl i slutet av mars. Timrå och Rögle tog platserna till elitserien.

2012/13: Conny-comeback & elitserieavancemang

I januari 2013 gjorde Örebro klart med sin tidigare spelare Conny Strömberg igen.

Örebro, som tidigare år direktkvalificerat sig till kvalserien, fick den här säsongen ta sig till kvalserien via play off-spel och förkvalserien. Resultaten gick Örebros väg då laget besegrade Djurgården och Oskarshamn tog poäng av Bik Karlskoga - kvalserieplatsen var klar. Mitt i slutskedet av serien meddelade tränaren Peter Andersson att han lämnar klubben efter säsongen. Enligt medieuppgifter tar Patrik Ross och Håkan Åhlund över.

Efter förlusten mot Timrå i den första matchen i kvalserien radar Örebro upp sex raka segrar - och blev i går klart för elitserien.

Sammanställning: LINDA ÅBERG

Visa merVisa mindre

ÄNGELHOLM. Här firas jätteskrällen.

Örebro är ett elitserielag - mot alla odds.

- Det här är mycket stort för mig. Fantastisk känsla att få gå till elitserien med det här underbara gänget, säger 35-årige Emil Kåberg.

Örebro gjorde processen kort med Rögle och fick sedan veta hur Leksand spöade Timrå.

Sjätte raka segern i kvalserien - och elitserieplatsen var säkrad.

Först firande på isen, sedan fortsatte festen i omklädningsrummet och på restaurangen i Lindab Arena, innan det nya elitserielaget tog bussen hem till Örebro i natt.

Tränaren Peter Andersson fick en grattiskram av sin son Rasmus Andersson, som spelar med Malmö.

- Jag kan knappt fatta att det är sant. Extra stort för mig eftersom jag har växt upp i Örebro, säger Andersson, som inte kommer träna Örebro nästa säsong.

Enligt medieuppgifter tar Patrik Ross från Troja över.

- Nu njuter jag av den här fantastiska upplevelsen. Efter säsongens slut bestämmer jag vilken klubb det blir, säger Andersson.

Håller skägglöftet

En som däremot följer med Örebro upp i elitserien är forwardsprofilen Emil Kåberg.

Flera försökte i firandet att få raka av Kåberg det väldiga skägget. Men det blev blankt nej.

- Om det blev elitserien hade jag lovat en kompis att skägget skulle rakas av när han inviger en mobilaffär i Örebro den 18 april. Det löftet måste jag hålla, säger Kåberg.

Varför blev det ett stort svart skägg?

- Jag började bara att spara. Tiden gick. Jag tänkte raka bort det till jul. Men det blev inget av det. Sedan har det bara växt och växt. När vi sedan också började att spela bra i januari blev det något av ett turskägg. Då bestämde jag mig att inte röra skägget förrän efter säsongen.

"Kommer bli underbart"

Han gör sin andra säsong efter hemflytten från Färjestad, där det blev tre SM-guld.

- Det går inte att jämföra om det är roligare att vinna SM-guld eller att ta klivet till elitserien. Båda sakerna ger sådana underbara känslor, säger Kåberg som har ett år kvar på kontraktet.

- Det kommer att bli helt underbart att köra på mot min gamla klubb Färjestad och de andra elitserielagen. Vi kommer att bli mycket jobbiga att möta. Precis som vi nu har varit i förkvalserien och slutligen kvalserien.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Läs mer om HOCKEYALLSVENSKAN 2014-15
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: