Grönborg: "I stort sett är det fiaskostämpel"

Publicerad

1 mars ska 16 spelare presenteras inför World Cup. Snart åker Rikard Grönborg på en ny resa till Nordamerika för att träffa våra svenska NHL-stjärnor.

Men arbetet med junior-VM är inte avslutat. SportExpressen har träffat Tre Kronors näste förbundskapten – som fått ta emot mycket kritik.

– Vi förlorar med 2–1 mot Finland i en JVM-semifinal och i stort sett är det fiaskostämpel på allting, säger Grönborg.

Det har gått lite drygt två veckor sedan Finland säkrade JVM-guldet i overtime mot Ryssland.

Sverige slutade fyra. Ännu en gång.

Och även om Rikard Grönborg redan påbörjat arbetet inför World Cup i september så är inte analysen efter junior-VM i Finland klar.

– Det är en pågående process. Eftersom vi har spelarna en kort tid är utvärderingsfasen väldigt viktig. Jag ska iväg på en NHL-resa i februari så förhoppningsvis innan dess så man kan lämna över till Tomas (Montén) som ska ta över. Så den staben får infon om det som hände under den här resan, säger Grönborg.

Vad har ni kommit fram till?

– Det är ganska mycket grejer. Vi är jättenöjda med det defensiva arbetet. Systemet fungerade och vi släppte bara in sju mål första sex matcherna. Det som händer mot Finland efter halva matchen, det som händer för spelarna mentalt och psykologiskt i sista matchen. Såna saker är väldigt svåra att ta på och därför är det viktigt för oss att fråga spelarna. Det är viktigt att fråga hur spelarna känner sig i olika situationer. Vi lägger ner mycket i de här situationerna och försöker se till att spelarna verkligen kan lyckas i matcherna som verkligen gäller.

Grönborg: "Det låste sig väldigt mycket"

Hur gick snacket mellan er tränare och spelare efteråt?

– Det var mest på morgonen efteråt vi ville ha lite perspektiv. Alla har olika perspektiv på vad som händer med deras insats. Mycket feedback som vi fick från spelarna var att det låste sig väldigt mycket för att de ville så jäkla mycket helt enkelt. Hade vi haft ett facit så hade vi det med 92:orna och har vi facit kan vi bara kopiera ut det men så lätt är det inte.

Hur ser du på kritiken mot dig när det gäller att få ut max av ditt lag i viktiga lägen?

– Det är så generellt att säga sämst när det gäller. Vad är sämst när det gäller? Då är alla sämst när det gäller förutom Finland om man ska hårddra det. Vi fick kritik även när vi förlorade mot Finland i overtime i JVM-final, då var vi också sämst när det gäller. Bäst när det gäller är de som vinner i slutändan. Sen förstår jag uttrycken och vi vill maximera vår kapacitet i de viktiga matcherna. Men kritik för mig måste vara mer specifik än så. Vad innebär det att jag förbereder mig? Vi i staben måste också göra vårt absolut bästa men tills man hamnar i såna situationer vet man inte hur alla reagerar. Vi förlorar med 2–1 mot Finland i en JVM-semifinal och i stort sett är det fiaskostämpel på allting. Det är klart att vi är besvikna på resultatet och absolut, kritik måste man klara av men det är svårt att ta på det och svårt att förklara när det inte är specifikt.

"Det beror på vem du pratar med"

Du fick kritik för hur du coachade laget både mot Ryssland i semifinalen för ett år sedan och nu mot Finland. Bland annat en situation i slutet av matchen vid sista powerbreaket när tredje- och fjärdekedjan fick istid trots vilan på samtliga spelare.

– Vi fick kritik från några sportchefer förra året för att vi coachade för hårt så det beror på vem du pratar med. Vi har en gameplan och ett powerbreak för mig är en situation då vi har sista bytet. Om de kommer ut med vissa spelare har vi vissa killar som gjort det väldigt bra i såna situationer. Det är nästan en halv period kvar, det är mycket som kan hända och vi ligger under med 2–1. Så det är ingen panik.

Känner du att det är något ni i staben hade kunnat göra annorlunda?

– För mig är det spekulativt att prata efter faktum. Man hade kunnat göra så och så och så. Men tombola på bänken för mig är när man kastar in Nisse med Kalle och hoppas att det ska gå bra. Lite lotterikänsla, visst man kan vinna på lotto också men chanserna är inte särskilt hög.

Hur var det att höra dina egna spelare efteråt prata om att ni är sämst när det gäller?

– Det är synd. Något vi absolut måste utvärdera. Har man det mantrat i huvudet kan det bli någon självuppfylld profetia. Det är något vi för diskutera i förbundet och ute i klubbarna. Hur vi kan få de här spelarna att ha en annan tanke gång.

"Den kritiken tar jag åt mig av"

Har kritiken varit för hård?

– Det får andra bedöma. Den kritiken jag tar åt mig av är från dem som varit med på resan och dem jag pratar med. Och mina chefer så klart. Sen förstår jag att folk är besvikna och ingen är mer besviken än mig själv och spelarna.

Från allt kring JVM till World Cup. Det är en fin start på ett nytt jobb.

– Absolut. Ett fantastiskt privilegium att vara med och hjälpa till för att vi ska vara framgångsrika. Vi har våra rådgivare som är väldigt involverade i detta också och vi har gått igenom spelsystem men också spelare som bör passa in i sättet att spela. Därför är det väldigt viktigt att åka över en vända nu innan vi spikar första 16 namnen.

Backsidan innebär att du kommer att tvingas nobba flera riktigt bra spelare.

– Det är hård konkurrens. Det är väldigt bra spelare som inte kommer vara med på den här resan. Det är viktigt att ha en dialog med dem som inte kommer med och förklara varför vi tagit besluten som vi gjort. Många kommer bli besvikna och säkert förbannade och de ska de vara också. Många har jobbat hårt för att ta sig dit de är och det är inte konstigt att få reaktioner. Alla vill vara med här.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida
ANNONS: