ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Pic-Agency Sweden
Foto: Pic-Agency Sweden

Veckans lista: Ryck upp dig nu, "Challe"

ANNONS:
Läs mer

Mycket gnäll längst ner på Veckans lista. Med ett smart utspel verkar Djurgårdens Charles Berglunds ha fått experterna på sin sida. Och med en domarsågning har Frölundas Matt Duchene fått samma experter emot sig?

Mattias Ek, krönikör på SportExpressen.se, passar förstås på att hylla nya unga Tre Kronor inför Karjala Cup nästa vecka.

Glad geting

 

1) Tre Kronors härliga debutanter

Kommentar: Pär Mårts landslagstrupp lyser upp i novembermörkret. Det är underbart att se 90-talisterna virvla fram. HV 71-backen Oscar Fantenberg och Skellefteåtrion Niclas Burström, Melker Karlsson och Oscar Lindberg har varit fantastiskt bra i elitserien. SSK-speedkulan Carl Hagelin och KHL-forwarden Richard Gynge får också chansen i Tre Kronor. Jag hoppas att de tar den.

 

2) Alexander Salák, mv, Färjestad

Kommentar: Från en skrynklig sjundeplats i tabellen sa FBK-tränaren Leif Carlsson till mig: "Ring tillbaka om en vecka så kanske det ser annorlunda ut".

Tre elitserienollor senare har Färjestad snabbt fått häng på topp fyra. Mycket tack vare den tjeckiske landslagsmålvakten Alexander Salák. 3-0 mot Brynäs, 2-0 mot Modo och 4-0 mot Rögle är en snygg rad. Salák har räddat 77 av 77 skott. Imponerande.

 

3) Pär Arlbrandt, f, Linköping

Kommentar: Tio poäng på de sex senaste matcherna. Arlbrandt är nu bäst i LHC och näst bäst i elitserien med sina 23 poäng. Han underhåller med sitt spelsinne och kedjan med honom Carl Söderberg och Simon Hjalmarsson är en av elitseriens absolut mest sevärda. Inte undra på att Linköping vill förlänga Arlbrandts utgående kontrakt.

 

4) Dennis Rasmussen-effekten i Växjö

Kommentar: Sedan tränaren Janne Karlsson fick sparken den 14 oktober och Sam Hallam tog över börjar Växjö Lakers att få ordning på ett och annat. Powerplay-nollan är spräckt och mot serieledande HV 71 gjorde Växjö två mål på en och samma 2+2-utvisning. Det såg dessutom proffsigt och genomtänkt ut.

Hallam börjar sätta sin prägel på spelet, men jag tycker att centern Dennis Rasmussens återkomst är lika viktig. Han har gjort poäng i de här fem matcherna efter skadan och bidrar med massor.

 

5) Linus Klasen, artist, Luleå

Kommentar: Den avgörande straffen mot Frölunda är så... Ni måste se själva. Tappar han kontrollen på pucken i dragningen? Eller låtsas han fumla för att få Julius Hudacek att hypnosstirra på pucken? Fort går det och snyggt är det. Klasen gjorde även ett poänggivande mål mot Brynäs, och sticker man ut ur massan i maskinen Luleå är man bra.

 

Sur geting

 

1) Charles Berglund, sportchef OCH tränare, Djurgården

Kommentar: Det började med att han grät ut. För det är jobbigt att vara både sportchef och tränare i Djurgårdens IF.

Något som han ändå accepterat.

Berglund tycker nu att det skulle vara mer bekvämt att koncentrera sig på den ena uppgiften. Och plötsligt hakar den efter den andra på och säger det Berglund antagligen ville med utspel.

Lösningen är att sportchefen Berglund sparkar tränaren Berglund när det går lite tungt och spelet inte sitter som en keps. Trots en och annan hyfsad lirare i laget. Vad är det för skitprat?

Det är klart att Berglund ska bita ihop och visa upp det jävlaranamma som han hade i Timrå när de stretade emot som bäst mot ett guldlag som HV 71. Eller som när Modo trots allt överlevde kvalserien efter en fiaskosäsong.

Nu vill jag se en kaxig, smådryg och provocerande Berglund som vet bäst, kan mest och jobbar som en häst för att få sitt lag och sin klubb dit han vill.

 

2) Matt Duchene och bedömningsnivån

Kommentar: Frölundas Coloradostjärna får inte sitt spel att lossna i elitserien. Ett mål och fyra assist på sju matcher är en besvikelse. Efter 2-1-förlusten mot Luleå gnäller han ut i SPORT-Expressen:

– Jag har redan fått fler klubbor sönderslashade här än på en hel säsong i NHL. Domarna plockar helt enkelt inte sådana utvisningar, det är inkonsekvent och tråkigt, tycker Duchene.

Som att kasta ägg i ett hönshus... eller? Timingen, att säga det efter en förlust, är väl inte den bästa.

Men jag tycker att det Duchene säger har ett värde. I NHL är man bättre på att hålla en konsekvent linje när det gäller spelförstörande moment. Skulle vara kul att höra vad domaren Marcus Vinnerborg, som själv dömt i NHL och AHL, har att tillföra i ämnet.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: