ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
åter till USA. För att kunna spela ishockey på artistkontrakt i Sverige måste Henrik Lundqvist först spendera mer tid utanför landet. Han överväger därför att åka tillbaka till New York. Foto: JAN WIRIDéN Foto: Jan Wiriden
åter till USA. För att kunna spela ishockey på artistkontrakt i Sverige måste Henrik Lundqvist först spendera mer tid utanför landet. Han överväger därför att åka tillbaka till New York. Foto: JAN WIRIDéN Foto: Jan Wiriden

Henrik Lundqvist lämnar Göteborg

ANNONS:
Läs mer

GÖTEBORG. Som GT skrev i torsdags - den så kallade 183-dagarsregeln sätter käppar i hjulen för NHL-­svenskarna.

Och nu står Henrik Lundqvist inför ett vägskäl.

Vill målvaktsstjärnan spela slutspel med Frölunda - och hemma-VM i maj - behöver han först lämna ­landet i omkring en månad.

På Facebook-sidan "Henrik Lundqvist till Frölunda - nu" kräver över tusen fans att få se målvakts­hjälten i Scandinavium. Många tycker att Hockey­ligans inställning är fel, eller att Frölundaledningen är feg som inte vågar gå emot hela vägen.

"Ska det vara så svårt att förstå? Kom igen nu, Frölunda: Odla ett par", står det bland annat.

Men enligt GT:s källor är det ingalunda Indians fel att "Kung Henrik" saknas mellan stolparna.

Komplicerat skatteläge

Allt står och faller med hur Henke själv vill hantera sitt komplicerade skatteläge. Stjärnan pratar närmast dag­ligen med rådgivare för att reda ut situationen.

Tar han på sig indian­tröjan direkt efter Karjala-­ uppe­hållet kan Henke spela ungefär till slutet av mars - sen blir han obegränsat skatteskyldig, som det heter, och måste betala en högre inkomstskatt. Då har näm­ligen 183 dagar passerat.

O Henke var på kortsemester i Sverige en dryg vecka i somras.

O I samband med lockouten kom han tillbaks 13 oktober.

O Det innebär att han varit här runt 30 dagar sammanlagt.

"Mycket tyckande"

Enligt GT:s uppgifter överväger Henke Lundqvist just nu att åka till New York - och på så sätt fixa 183 nya dagar med ­möjlighet att spela på artist­kontrakt, med blygsamma skattesatsen 15 ­procent.

- Skattemyndigheten tycker att man bör vara utanför Sverige längre tid än man är inne. Men det dumma är att det inte finns något skrivet. Det är mycket tyckande, säger Anders Assarson på PWC som hjälper merparten elit­serieklubbarna med skatte­frågor - dock inte Frölunda.

Kan vara tillbaka i januari

Om Henrik Lundqvist kommer tillbaka till Sverige i, säg, mitten eller slutet av januari kan han spela i Frölunda under slutet av grundserien, hela slutspelet - och ­Stockholms-VM som går ­mellan 3-19 maj.

Dessutom finns tid över till semester i Göteborg.

Allt utan att passera 183 dagar.

"Varje situation unik"

- Det går inte att ge något generellt råd. Varje individs situation är unik. Ska man vara på den säkra sidan ska man prata med en skattejurist och få sin ­situation bedömd, säger Anders Assarson.

Men i princip ska det här fungera?

- Gör man det en gång skulle man sannolikt klara sig om man har allt annat på plats.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: