Attacken mot målvakterna

Publicerad

PRAG. Tjeckiens landslagsledning är övertygad om att målvaktsfrågan avgör kvartsfinalrysaren i Globen i morgon kväll.
Nu förlöjligas Mikael Tellqvist och Tommy Salo.
Vem ska ni ställa i mål i nästa match en papperspåse eller en snögubbe? undrar tjeckiske hockeyexperten Jan Uhlik.

Direkt efter 0–4-förlusten mot Finland i World Cups öppningsmatch tvingades det tjeckiska stjärnspäckade landslaget utstå massiv kritik på hemmaplan och vassa sportpennor frågade vart moralen tagit vägen: "Är det så här ni kämpar för att hedra Ivan Hlinkas minne?" var temat i rubrikerna.

"Svaga" svenska målvakter

Efter den starka upphämtningen från 0–4 till 3–4 mot Tre Kronor och övertygande 7–2 mot Tyskland har självförtroendet växt, och inför Tre Kronor-drabbningen i Globen vibrerar Tjeckien av vinnarinställning. – Vem vi än möter i kvartsfinalen så borde de vara rädda för oss, säger New Jersey-proffset Patrik Elias. Nu fokuseras det i stället på "de svaga" svenska målvakterna. – Det är målvaktsfrågan som kommer att avgöra, och där hävdar jag att vår målvakt (Tomas Vokoun) är i bättre form än båda de svenska, säger förbundskaptenen Vladimir Ruzicka till tidningen Mlada Fronta.

Jagr vill avsluta med seger

I Tjeckien har frågan – precis som här – blivit nyhetsstoff och en av nyhetsbyråernas hockeyexperter har hittills gått längst i kritiken. Jan Uhlik till SPORT-Expressen: – Vem ska ni ställa i mål i nästa match – en papperspåse eller en snögubbe…? Till och med superstjärnan Jaromir Jagr har vaknat till liv och verkar plötsligt intresserad av att sänka Tre Kronor. – Det här kan bli mina sista landskamper för Tjeckien och det skulle vara kul att sluta med en ny seger.

Målvakterna som spelar huvudrollen

Tomas Vokoun Ålder: 28. Klubb: Nashville Predators. Matcher i World Cup: 3. Minuter i World Cup: 178.15 Skott emot: 85 Insläppta mål: 10 Snitt per match: 3,37 Räddningsprocent: 8,24 Mikael Tellqvist Ålder: 24. Klubb: Toronto Maple Leafs. Matcher i World Cup: 2. Minuter i World Cup: 21.12 Skott emot: 65 Insläppta mål:7 Snitt per match: 3,47 Räddningsprocent: 89,23 Tommy Salo Ålder: 33. Klubb: Modo. Matcher i World Cup: 1. Minuter i World Cup: 60.00 Skott emot: 19 Insläppta mål: 2 Snitt per match: 2,00 Räddningsprocent: 89,47

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag