Kungen av Manhattan. Henrik Lundqvist har på ett år förvandlats till en superstar i New York. Svensken är den stora stjärnan i Rangers och har höga krav på sig inför säsongen. "Jag vet att jag har ett stort ansvar på mina axlar", säger han till SPORT-Expressen.
Kungen av Manhattan. Henrik Lundqvist har på ett år förvandlats till en superstar i New York. Svensken är den stora stjärnan i Rangers och har höga krav på sig inför säsongen. "Jag vet att jag har ett stort ansvar på mina axlar", säger han till SPORT-Expressen.

Henrik Lundqvist i stor intervju om livet som stjärna i New York

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Henrik Lundqvist är kung av Manhattan.
I en intervju med SPORT-Expressen berättar han om prestationsångesten, drömmen om Stanley Cup och livet med kärleken Therese.
- När ingenting fungerar och jag mår dåligt så är det familjen och sambon som hjälper mig. De betyder oerhört mycket för mig.
Henke hoppar in i sin stora jeep, Hummer H3. Han är oklanderligt klädd i grå tight kostym. Till det har han ett par svarta stora solglasögon från Dolce&Gabbana. New York Rangers fans känner direkt igen sin frälsare och hjälte. - Henrik, you're the best! skriker de. Henrik skruvar lite nervöst på sig. - Det brukar aldrig vara så där när jag är på stan, säger han ursäktande. - Jag lever faktiskt ett skönt anonymt liv här på Manhattan. Hockey är ju inte den största sporten.

Osäker för ett år sedan

För exakt ett år sedan träffade SPORT-Expressen Henrik Lundqvist ute i Tarrytown på New York Rangers träningsläger. Han var då nervös och osäker. - Jag hade ingen aning om jag skulle platsa. I dag - ett år senare - är han lagets absolut största stjärna. Inte ens Jaromir Jagr kommer upp i samma stjärnstatus som Henke. Inne i Madison Square Garden säljs tröjor med Henkes namn som aldrig tidigare. Signerade kort av Henrik Lundqvist och puckar säljs på lagets hemsida. - Det är en svindlande känsla. Jag hade faktiskt glömt bort hur det var. - Tills jag kom tillbaka efter sommaren och körde min första match i Garden. Att höra publiken skrika ens namn väckte en massa minnen från förra säsongen.

Uttalad förstamålvakt

SPORT-Expressen har tidigare berättat att Henrik Lundqvist är lagets förstemålvakt inför den kommande säsongen. Tidigare stjärnan Kevin Weekes får fina sig i att stå i Henkes skugga. Lagets coach Tom Renney säger: - Jag räknar med Henke den här säsongen till 100 000 procent. Henke skrattar när han får höra vad Tom Renney har sagt. - Ja, då får jag väl leva upp till det. Jag vet att jag har ett stort ansvar på mina axlar. Men glöm inte att jag är bara en pusselbit. Kan du drabbas av prestationsångest? - Jag vet att jag kan inte göra mer än mitt bästa. Jag försöker inte tänka i de termerna med prestationsångest. Det kan lätt bli så negativt. - Jag spelade i Frölunda i fem år och hade då lika stor press på mig. Du kan väl inte jämföra Frölunda med Rangers och Madison Square Garden. - Jo. Det här är visserligen en mycket större scen. Men det handlar ändå om samma press. Det gör faktiskt det. När det är motigt. Vad gör du då? - Jag försöker att inte gräva ner mig. Det tror jag är viktigt. Att inte älta så mycket. Utan i stället hitta på något roligt och försöka tänka på andra saker.

Har ett annat självförtroende

Vad är skillnaden den här säsongen mot förra? - Första och främsta är att jag nu känner mig hemma. Jag vet hur saker och ting fungerar. Hela den där mediebiten som är stor här i New York. - Sedan vet jag hur det fungerar kring matcher och lagets upplägg. Sådant underlättar. Skillnaden spelmässigt? - Jag vet vad jag kan. Jag har ett annat självförtroende. Sedan är det självklart saker som hela tiden kan justeras och förbättras. - Det finns situationer och mål från förra säsongen som jag går genom om och om igen. Mål som jag förhoppningsvis inte släpper in den här säsongen. Vad är din drivkraft? - Just nu är det att göra en bättre säsong än förra. Första delmålet är slutspel. Sedan finns drömmen där att gå hela vägen till final och vinna. Vi har laget som kan göra det. Personliga mål? - Hålla mig kvar i Rangers. Jag har kontrakt även det här året, men ambitionen är att stanna. Jag trivs så enormt bra. Henrik Lundqvist har också fått ett nytt liv utanför isen. I veckan gick flytten från White Plains, norr om New York, till Manhattan och västra sidan. Han och sambon har köpt en rymlig våning med två stora sovrum och vardagsrum. - Det är viktigt att ha ett bra fungerande socialt liv. Tidigare bodde vi jättebra, men nu blir det så mycket enklare att hitta på något när man är ledig. Är du någonsin ledig? - Det blir inte mycket fritid. Men den tiden jag får över försöker jag spendera med Therese. Vi gillar att gå på bra restauranger och konserter. Vad säger Therese om att du är borta så mycket? - Hon ställer upp och vet vad vi har gett oss in på. Det är ett liv vi har valt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag