ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Nicole Cooke (till höger), Emma Johansson (till vänster). Foto: Yves Logghe
Nicole Cooke (till höger), Emma Johansson (till vänster). Foto: Yves Logghe

Guldmedaljören: Har blivit rånad av fuskare

ANNONS:

OS-guldmedaljören Nicole Cooke, 29, meddelade under måndagen att hon lägger av med cykling. Samtidigt riktar hon skarp kritik mot fusket inom sporten - och avslöjar att hon själv erbjudits otillåtna preparat.

- Jag tillfrågades vilka "mediciner" jag ville ta, säger hon enligt BBC.

Hon tog Storbritanniens 200:e guld under OS 2008 i Peking i linjeloppet, före svenska Emma Johansson. Efter 17 år inom cykelsporten meddelar walesiskan Nicole Cooke att hon lägger av, och går samtidigt till attack mot dopningen inom sporten.

- Varje skandal inom herrarnas cykelsport har tvingat sponsorer att lämna även på damsidan. Med så små ekonomiska medel har förlusterna haft större verkan än vinsterna inom cyklingen.

Avböjde doping

Cooke kom själv i kontakt med doping för första gången som 19-åring, i samband med Tour de France, när hennes prestationer under tävlingen dalade.

- Jag bjöds in till en samling och tillfrågades vilka "mediciner" jag ville ta, och påmindes om att laget hade förväntningar på mig som jag inte levde upp till.

Cooke avböjde förfrågan.

- Jag svarade att jag skulle göra mitt bästa tills att jag var tvungen att bryta, men att jag inte ville ta någonting.

"Blivit rånad"

Samtidigt som hon är orolig för cykelsportens framtid menar hon att hon har lärt sig mycket under karriären.

- Jag har blivit rånad av dopingen, men är också lyckligt lottad. Jag bär mer i min ryggsäck i dag än vad jag drömde om som 12-åring.

- Men många av de som kör rent – människor med moral – har varit tvungna att lämna sporten med ingenting efter ett livs hårt jobb, och vissa av dem med hemska ekonomiska problem.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Följ SportExpressen på Instagram

Bianca, 8, fick drömuppdraget att gå in på planen med Zlatan ❤ Länk i bion.️ #mff #psg #zlatan #ibrahimovic

Ett foto publicerat av SportExpressen.se (@sportexpressen)

ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: