ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Helena Jansson och resten av världseliten tävlar i dag i knockoutsprinten på Eriksberg i Göteborg. Foto: Nils Jakobsson
Helena Jansson och resten av världseliten tävlar i dag i knockoutsprinten på Eriksberg i Göteborg. Foto: Nils Jakobsson

Helena Jansson flyttar till Göteborg

ANNONS:
FAKTA

Nordic Orienteering Tour

I prispotten: 250 000 kr.

I lördags och i söndags: Sprint respektive medel-distans i Holmenkollen.

I dag: Knockoutsprint i Göteborg, vid bockkranen Eriksberg.

7 och 8 september: Sprint och jaktstart, Kajani Finland.

Visa merVisa mindre
FAKTA

h Damer: Tove Alexandersson, Annika Billstam, Josefin Engström, Lilian Forsgren, Annica Gustafsson, Maria Magnusson, Lina Strand.

h Herrar: Gustav Bergman, Mattias Karlsson, Jonas Leandersson, William Lind, Jerker Lysell, Erik Rost, Johan Runesson, Peter Öberg.

Visa merVisa mindre

GÖTEBORG. Sveriges största stjärna i skogen flyttar tillbaka till sitt Västsverige.

Helena Jansson, 27, tävlar visserligen för en dalaklubb, men nya bostadsadressen är Göteborg.

I dag visar hon och resten av världseliten upp sig - vid bockkranen på Eriksberg.

Ni som undrar hur det går till att orientera i stadsmiljön på Norra Älvstranden kan se dramatiken live klockan från klockan 16 i dag. Tredje deltävlingen i Nordic Orienteering Tour, NORT, avgörs precis som vid Götaplatsen i fjol som en så kallad knockoutsprint. På grafiken här ovan syns hur arrangörerna bygger upp arenan framför den klassiska symbolen från varvstiden. Som vid Götaplatsen i fjol direktsänder SVT Play (17.45-18.30). Tv-produktionen i fjol blev lyckad, precis som sändningarna från EM i Dalarna i våras, så sportens förhoppningar på att lyckas bygga tv-dramatik är höga den här gången också.

Helena Jansson, uppvuxen i Skövde, har varit sportens främsta ansikte i Sverige de senaste åren. Hon hade höga förväntningar på VM-veckan i Lausanne i juli.

Men i våras fick hon halsfluss och sen en lårskada.

Men framför allt har inflammation i slemsäckarna i båda hälarna stört henne. Tidigare i sommar övervägde hon operation, en rätt komplicerad historia. Men efter att hon ändå kunde genomföra sprint (4:a) och stafett (silver) i VM och landade en tredjeplats i O-ringen i Halland har läkarstudenten - pluggar på läkarlinjen i Umeå - beslutat att försöka hantera sina slemsäckar med varsam träning.

Springer för Leksands OK

Nu ska Göteborg bli Helena Janssons permanenta bas i tillvaron, även om hon fortsätter springa för Leksands OK och distansstudera i Umeå.

- Jag och Niclas (Jonasson, sambon) flyttar hit av flera skäl. Niclas har fått en nytt och utmanande arbete, vi kommer ju båda två från Västsverige och att komma närmare familjerna känns viktigt. För mig i min satsning är Göteborg ypperligt, jag söker ständigt ny terräng att träna i, vilket jag får nu. Dessutom hägrar hemma-VM 2016 i Strömstad, och så sett är Götet perfekt.

Men går det att distansplugga på läkarlinjen?

- Den flexibilitet och stöttning jag får från läkarprogrammet där är fantastisk, men vi får se till våren om Göteborgs universitet möjligen kan vara ett alternativ.

Hur ska du få ordning på de där eländiga slemsäckarna?

- Om jag hade ett enkelt svar vore jag lycklig! Orienterares fötter utsätts för otroliga påfrestningar. Min kropps svaga punkt verkar vara mina hälar.

Hur känns det nu?

- Under sensommaren har det gått åt rätt håll. Med planerad träning, specialanpassade skor och rehab- och rörlighetsövningar blir det successivt bättre och bättre.

Helena Jansson säger att hon absolut inte börjar se slutet på karriären i skogen.

"Känner mig inte färdig"

- Jag känner mig verkligen inte färdig. Jag drömmer om att få förbereda mig inför ett mästerskap på allra bästa sätt utan att störas av skador och sjukdomar. En dröm är att få springa hemma-VM i Strömstad 2016.

I fjol vann hon världscup-serien. Det gör hon inte i år. Så betyder knockoutsprinten på Eriksberg i dag något?

- Det är ett unikt tävlingskoncept, och en verklig utmaning. För mig som haft en säsong med mer ner än upp känns det som en chans att ta med sig något positivt inför vinterns hårda träningsperioder.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: