ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Det jobbas febrilt på att få Usain Bolt att komma till Malmö. Foto: Virginie Lefour
Det jobbas febrilt på att få Usain Bolt att komma till Malmö. Foto: Virginie Lefour

Usain Bolt kan komma till Malmö

ANNONS:

MALMÖ. Usain Bolt är världens mest kända friidrottare.

Nu jobbas det febrilt för att han ska komma till Malmö.

- Mitt mål, är att friidrotten åter ska blomstra i Malmö och då är Bolt det bästa man kan bjuda på, säger Bengt Bendéus, 68.

1991 kom det 24 600 åskådare till Malmö Stadion för att se Sergej Bubka och andra världsstjärnor i iDAG-galan. Alla vandrade hem i kvällsmörkret belåtna sedan Bubka slagit till med ett nytt världsrekord i stavhopp (6,10). Sen kom en ekonomisk kris som i allra högsta grad drabbade elitidrotten.

I drygt 20 år har friidrottens världsgalor i Malmö lyst med sin frånvaro.

Det vill MAI:shedersorförande Bengt Bendéus, mannen som låg bakom stjärngalorna på 80- och början på 90-talet, ändra på.

- Vi har gjort det förut, alltså bjudigt på friidrott av världsklass. Vi kan göra det igen, säger Bengt Bendéus. Den här gången har vi tänkt oss ett samarbete med Köpenhamn. Galorna ska gå under namnet Copenhagen-Malmö-Games. Köpenhamn är en världsstad och genom att samarrangera med den danska huvudstaden hoppas vi kunna knyta en del internationella sponsorer. Det är tänkt att galorna ska alternera, det enda året i Köpenhamn, det andra i Malmö. Det tar tid med ett sånt här projekt och jag ser därför 2014 som första året då vi kör en sån här stjärnspäckad gala.

- Jag begär inte någon upprustning av Malmö Stadion i 100-miljonersklassen. Vad jag vill ha är nya och snabba löparbanor, något som krävs för att locka de allra bästa till Malmö och jag tror vi kommer mötas av en bra respons från de styrande i Malmö.

Bengt Bendéus är en av Malmös största friidrottsprofiler genom åren. Han blev nordisk mästare i kulstötning 1969 genom att stöta 19,87. Han tog fyra SM-guld och vann fyra Finnkamper.

- Jag var uttagen till OS i 1968 i Mexiko, men nobbade eftersom jag inte tyckte jag var tillräckligt bra. Det är nog inte många som nobbat att få åka till en olympiad....

Bengt Bendéus har bott i Dubai de senaste 12 år, där han driver sitt företag Backlit Ldt som sysslar med utomhusreklam.

- Som mest var jag engagerad i 13 länder. Nu koncentrerar jag mig på Förenade Arabemiraten.

- Jag är på väg hem. Men jag tänker inte pensionera mig. Jag älskar att jobba och framöver kommer jag att jobba mycket med Malmö AI. I Malmö kommer jag jobba tillsammans med bland andra Rajne Söderberg, som tidigare varit meeting director för DN-galan, säger Bengt Bendéus.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: