"Tyska Bundesliga är hetare än någonsin"

Publicerad
Uppdaterad
I somras charmade de en hel fotbollsvärld. Från och med i kväll - och nio månader framåt - ska Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger & Co göra det igen.
Jag tror inte att jag överdriver om jag påstår att tyska Bundesliga är hetare än någonsin.
Det var Ruud van Nistelrooy, med fem säsonger i Manchester United och fyra i Real Madrid bakom sig, som sa det i vintras efter bara några veckor i Hamburg:
- I framtiden tror jag att fler stora spelare kommer att komma till Bundesliga.
Det dröjde inte ens ett halvår.
Efter ett VM där det "nya" tyska landslagets offensiva och underhållande spel fick till och med Englandsfanatikerna att kapitulera har Bundesligas attraktionskraft stigit ytterligare - och lockat till sig spelare från både Premier League, La Liga och Serie A.
Föredettingar som inte längre platsar i Chelsea och Real Madrid, ropar förstås kritikerna.
Men jag tror att både Michael Ballack och Raúl, två av 2000-talets största profiler i fotbollsvärlden, har en hel del kvar att ge.

De allra största stjärnorna i Bundesliga är dessutom framtidsnamn.
Okej, i Mesut Özil och Sami Khedira har två stora försvunnit till Real Madrid - men kvar finns tre av de tio bästa spelarna i VM i somras: Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger och Arjen Robben. Dessutom de av nästan hela Europa jagade Franck Ribéry och Edin Dzeko.
Glöm heller inte att Bayern München med elva spelare hade fler spelare än till och med Barcelona i VM-semifinalerna.

Varför har då Bundesliga blivit så attraktiv?
Förutom att skattetrycket är lägre än i till exempel Spanien tror jag att det finns tre anledningar:
Man har det högsta målsnittet av de stora ligorna i Europa (2,83).
Man har det i särklass högsta publiksnittet i Europa (de två senaste säsongerna har det legat runt 42 000!)
Dessutom kommer Bundesliga i vinter att passera Serie A på Uefas fem-årsrankning - och därmed få ytterligare en Champions League-plats.

Sen tror jag inte att det är någon nackdel att Bundesliga oftast är mer oviss och oförutsägbar än både Premier League, La Liga och Serie A, där de stora klubbarna i stort sett alltid lägger beslag på topplaceringarna.
Visst, stjärnspäckade Bayern München är ett pålitligt topplag - men vinner sällan ligan två år i rad.
Och trots stjärnornas succé i VM riskerar man den här säsongen att få det jobbigt: Inte mindre än fem (!) klubbar utmanar dem om guldet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag