ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Sundhage: "Messi och Iniesta är smågrabbar"

ANNONS:
Pia Sundhage

Född: 13 februari 1960 i Ulricehamn.
Yrke: Förbundskapten för svenska damlandslaget i fotboll.
Klubbar som aktiv: Falköping, Jitex, Öster, Stattena, Lazio, Hammarby.
Landskamper: 146/71 mål.
Meriter som spelare: VM-brons 1991. EM-guld 1984, EM-silver 1987 och 1995, EM-brons 1989. SM-guld 1979, 1981, 1984 och 1989. Svenskt cupguld 1981, 1984, 1994 och 1995.
Tränaruppdrag: Hammarby, Vallentuna (assisterande), Philadelphia (assisterande), Boston, Kolbotn (Norge), Örebro, Kinas landslag (assisterande förbundskapten), USA:s damlandslag från 2007 till september 2012.
Meriter som tränare: två OS-guld med USA (2008, 2012), VM-silver 2011.
Aktuell: Utsågs på måndagskvällen till Årets tränare 2012 på damsidan vid Internationella fotbollsförbundets (Fifa) gala i Zürich. (TT)

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar

I somras OS-guld med USA i London - nu utsedd till hela världens bästa damtränare.

Pia Sundhage sjöng Bob Dylan till tack och fick publiken­ på Fifa-galan att skratta, men blir allvarlig när SPORT-Expressen pratar med henne.

– Det här var sista gången jag tittade tillbaka. Det går inte att leva i en dröm när vi om några månader har ett EM på hemmaplan, säger den hyllade svenskan.

Som också berättar om det fantastiska med att stå bredvid Lionel Messi, ta emot en gratulationskram av legendaren Franz Beckenbauer - och svårigheten att få privatlivet att fungera på grund av allt flackande jorden runt.

Kongresshusets stora sal i Zürich, Schweiz, var proppfull av ­glittrande fotbolls­stjärnor - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta, Marta, Abby Wambach och Alex Morgan var bara några - men en bit in i gårdagens Fifa-gala lyste en svenska klarare­ än någon av dem.

När prisutdelaren Luiz Felipe Scolari skulle kungöra namnet­ på årets damtränare, hade han att välja mellan fransmannen Bruno Bini, japanen Norio Sasaki och Pia Sundhage.

Glädjen var tydlig

Valet föll på den numera svenska förbundskaptenen, som i London i juli tog USA till landets andra raka OS-guld. Sundhages glädje gick inte att ta miste på i tacktalet.

Efter några inledande fraser­ avslutades det på hennes numera patenterade vis - med sång.

I Bob Dylans "If not for you" vände sig Sundhage till sina före detta spelare Wambach och Morgan,­ två av dem som betydde mest för titeln i somras.

– Jag kände innerlig­ lycka och det är så svårt att säga något klokt där uppe. Så det blev en liten kärlekssång. Och jag fick höra av någon här att jag borde bli popstjärna! Samtidigt blev sången ett sätt för mig att slappna av, eftersom jag var rejält nervös.

"Skulle vilja dela priset"

– 2012 var perfekt med allt jag gjorde ihop med spelarna­ och övriga tränare. Jag skulle gärna vilja dela priset med alla jag jobbat med, men det kan jag inte. Så jag behåller allt trofén själv, förstår du, säger 52-åringen och kan inte låta bli att fnissa rejält.

Hur kändes det att träffa Wambach och Morgan igen?

– Det var speciellt.­ Det beror ju på att vi, framför allt jag och Abby, varit så framgångrika. Men samtidigt måste jag gå vidare. Jag kan ju inte fortsätta att leva i en dröm. Det här var sista gången jag tittade­ tillbaka och njöt av det vi gjort till­sammans.

– Nu är det EM i Sverige i juli som gäller.

Du kommer att stöta på dem igen i mars när Sverige möter USA i Algarve Cup.

– Det blir väldigt speciellt.

Fick du något beröm för din sång av Messi eller Iniesta?

– För det första kan de ju inte engelska. För det andra är de smågrabbar, så de nickar bara och ler.

"Världens bästa spelare"

– Men det var stort och helt underbart att stå bredvid Messi. Vi pratar trots allt om världens bästa fotbollsspelare.

Precis när Sundhage berättar­ detta för SPORT-Expressen, hörs i telefonen att någon gå förbi och säger ett rungande "congratulations".

– Det var Franz Beckenbauer. Det är en annan go gubbe!

Gårdagskvällen var alltså en enda stor fest för Sundhage, men på lördag är det allvar igen när landslaget samlas på Bosön för ytterligare ett läger.

– Det blir försvarsspelet och en hel del fys som står i centrum då. Vi betar av olika saker i tur och ordning, så vi verkligen är förberedda när det smäller den 10 juli (Danmark i premiär­matchen av EM).

Privatlivet lidande

Att försöka kombinera jobbet som tränare på absolut toppnivå med ett fungerande privatliv är långt ifrån enkelt.

Herrfotbollens Lars Lagerbäck och ishockeyns Bengt-Åke Gustafsson fick båda se sina äktenskap krascha när arbetet krävde mer och mer.

Pia Sundhage lever efter ett längre förhållande numera ensam.

– Det är inget jag egent­ligen vill prata om, men jag har ju flängt en hel del. Jag vill dock inte säga att det är svårt, men det är annorlunda ­jämfört med om man bor i samma land.

Hur firar du att du ­ blivit utsedd till världens främsta tränare på damsidan?

– Jag ska snacka lite skit med olika folk. Det får bli mitt party.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: