Ryan Shawcross, till vänster. Foto: Jason Cairnduff
Ryan Shawcross, till vänster. Foto: Jason Cairnduff
Ni minns väl Zlatans oförglömliga mål? Foto: Nils Petter Nilsson
Ni minns väl Zlatans oförglömliga mål? Foto: Nils Petter Nilsson

Shawcross: Zlatan förstörde min karriär

Publicerad

En oförglömlig match för Zlatan Ibrahimovic och Sverige.

En match som engelska landslagsmannen Ryan Shawcross helst av allt vill glömma.

– Mina tio minuter som landslagsman förstördes av Zlatan, säger Shawcross till Telegraph.

 

Gillar du fotboll? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla fotbollsnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

När fotbollsvärldens snyggaste mål någonsin ska tas fram är Zlatan Ibrahimovic inte sällan med i diskussionerna.

Ni minns väl?

Invigning på Friends arena. Sverige tar emot England. Zlatan Ibrahimovic gör ett hattrick – och kröner sin insats med en bicykleta från 30 meter som går hela vägen in i mål, så att Sverige vinner med 4-2.

Men det finns en spelare som, förmodligen, mer än någon annan vill glömma skådespelet i Solna.

Mittbacken Ryan Shawcross var nybliven 25-åring och för första gången uttagen i det engelska landslaget. Bara minuterna innan Zlatans oförglömliga mål hade han bytts in – just för att sätta stopp för honom.

Efter det, för England, förnedrande målet har den numera 28-årige Shawcross fortfarande inte fått en enda chans i det engelska landslaget.

– I familjen driver de med mig hela tiden, eftersom de tio minuterna jag hade som landslagsman förstördes av en man, säger han till Telegraph med ett skratt.

"Verkar inte få chansen"

– De påminner mig hela tiden om att Zlatan förstörde min karriär! Jag fick en chans och jag tror inte att många andra försvarare hade kunnat stoppa honom. Jag fick tio minuter på mig att visa vad jag kunde och gjorde förmodligen inte alltför bra. Men jag spelade mot en av världens bästa anfallare som var i toppform. Och då händer sådant här, fortsätter Shawcross.

Stokes rutinerade Premier League-stjärna kan skoja om händelsen i dag. Men det faktum att han inte har fått chansen i landslaget sedan dess, under förbundskapten Roy Hodgson, är ett mer allvarligt ämne för honom.

– Jag har spelat bra de senaste tre-fyra åren och verkar inte få chansen igen. Så jag kan inte se att det händer i framtiden heller om landslaget inte byter tränare, säger han.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida