Gary Lineker.
Gary Lineker.
Lineker i engelska landslaget. Foto: Imago Sportfotodienst
Lineker i engelska landslaget. Foto: Imago Sportfotodienst

Legendarens ilska mot utspelet: "Idiot"

Publicerad

I England talas det om att underpresenterade storklubbar vill bryta ut från Champions League och bilda en egen superliga.

Och nu har den amerikanske investeraren Charlie Stillitano hävdat att Manchester United per definition har större rätt att spela i Champions League än till exempel Leicester.

"Vilken idiot", skriver Leicester-ikonen Gary Lineker på Twitter.

Det blev förstasidestoff i England.

Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City och Liverpool påstods nära gemensamma planer att lämna Champions League och i stället bilda en egen europeisk superliga.

Flera av de ovanstående lagen riskerar nämligen att missa Champions League nästa år till förmån för skrällag som Leicester och Tottenham.

Initiativet har tagits av den amerikanska entreprenören Stephen Ross, som höll ett hemligt sammanträde på Dorchester Hotel i London tidigare i veckan.

Hemliga planer upprör

Manchester Uniteds vice ordförande Ed Woodward, Chelseas ordförande Bruce Bruck, Arsenals vd Ivan Gazidis, Citys ordförande Ferran Soriano och Liverpool-basen Ian Ayre fanns samtliga på plats.

"Ross planer är det största hotet mot den engelska fotbollen sedan Premier League bildades 1992 – och de skulle innebära slutet på Champions League", skrev The Sun.

Nu har en av Ross kolleger i initiativet, en amerikansk affärsman vid namn Charlie Stillitano, avslöjat att han har haft samtal med Manchester Uniteds ordförande Ed Woodward.

Pampens spel väcker ilska

Stillitano tycker att United har rätt att kräva tillgång till toppfotbollens finrum – även om man inte kvalificerar sig till turneringarna på sportslig väg.

– Om vi tänker oss att det finns en hög med pengar som fotbollen och supportrarna bidragit till. Vilka har haft störst roll till att ha byggt på den högen, Manchester United eller Leicester? Leicesters framgång är en fantastisk berättelse, men man kan se det från Uniteds perspektiv också, säger Stillitano till The Guardian.

– Om Leicester och Tottenham skulle gå till CL skulle det vara fantastiskt, om du inte är Manchester United-supporter eller Liverpool-supporter. Jag antar att de inte har en medfödd rätt att vara med, men det är en gammal strid: franchise-tänket i USA mot hur de gör i Europa.

Stillitanos uttalanden har redan väckt gott om reaktioner i England. Bland annat från Gary Lineker, före detta landslagsman, programledare i BBC och Leicester-ikon.

"Vilken idiot", skriver Lineker på Twitter.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida