SportExpressen.se:s reporter Carl Juborg träffade Kim Källström i London efter att han skrev på för Arsenal. Under lördagens träffades de igen.
SportExpressen.se:s reporter Carl Juborg träffade Kim Källström i London efter att han skrev på för Arsenal. Under lördagens träffades de igen.

Källström: "Det var väldigt omtumlande"

Publicerad

LONDON. Han var spelaren på allas läppar i fotbolls-England efter att transferfönstret stängde - för snart två månader sen.

Nu talar Kim Källström, 31, ut om vilken roll Arséne Wenger har tilldelat honom i Arsenal, ryggskadan och det märkligaste dygnet i karriären.

– Det var väldigt omtumlande, säger han till SportExpressen.se.

Affären gick blixtsnabbt.

Den 30 januari fick Kim Källström vetskap om samtalen mellan Spartak Moskva och Arsenal.

Dagen efter lämnade Källström träningslägret i Abu Dhabi för att flyga till London för kontraktsskrivning på träningsanläggningen i St Albans norr om stan.

Aktuell för debut

Men det Arsenals fans och klubben inte hade någon vetskap om var att Källström anlände till England med en skada - som inte såg ut att vara allvarlig.

Men två läkarundersökningar senare visade det sig att Källström hade en mindre fraktur på en ryggkota vilket betydde en månads rehabilitering i stället för spel i ett Arsenal, med stor skadekris på mittfältet.

I dag är Kim skadefri.

I en vecka har han tränat för fullt och sedan förra helgen mot Totteham har han varit aktuell för ett inhopp.

Sedan det hektiska transferdygnet har Kim Källström inte pratat om den uppmärksammade affären.

Förrän nu.

SportExpressen.se träffade som enda svenska media Källström efter Chelseas storseger mot Arsenal på Stamford Bridge.

Han trivs redan på Premier League-arenorna - men var besviken över storförlusten mot Chelsea.

– Det är nice, det är bra drag och så där. Men det är inte så konstigt med tanke på att de leder med 3-0 efter 16 minuter.

- Cech gör en fantastisk räddning efter två minuter, 30 sekunder senare är det kontring och mål åt andra hållet. Sen håller de på och snor bollar av oss, kontrar på oss, fem av sex mål är på kontringar borta. Det är givetvis för mycket.

"Blev överraskad"

Nu väntar 31-åringen in Premier League-debuten:

- Det är bra här, det finns bara en väg och gå. Det är bara jobba hårt och se till att man är redo om man får chansen.

Senast vi sågs, på "deadline-day" hade vi inte kännedom om din historik den dagen, med skadebeskedet?

– Hehe, nä. Det var lite speciellt i och med att jag var skadad, det var inte riktigt ute än och de skulle spela nästa dag. Det var lite taskig tajming där, minst sagt.

Hur var det där dygnet för dig?

– Det var omtumlande kan man säga. Det gick väldigt snabbt. Sen har alla i Arsenal tagit hand om en väldigt bra, det har varit bra vård och rehabilitering. Allt har varit bra skött och jag har fått bra vård och rehabilitering. Det har gått väldigt bra, säger Källström.

Det där dygnet måste vara bland det märkligaste du varit med om?

– Ja, det var väl.... Från det att det drog i gång liksom tills vi satt där på hotellet när allt var klart, plus att jag var skadad mitt i det hela. Det var väl det som var grejen men jag håller med. Det var speciellt kan man säga.

Hur tänker du i dag om att Arsenal var intresserade av dig?

– Överraskande var det. Det var inget jag hade förväntat mig. Det är klart jag blev överraskad. Sen har jag ändå gjort en gedigen karriär. De behövde den typen av spelare och då passade jag in i profilen.

Kim fortsätter:

– Det är en otroligt fin klubb. Det är väldigt mycket supportar och så. Det är givetvis den största klubben man har spelat för och det märks ju tydligt med allting runtomkring.

Två dagar innan Arsenal-affären skadade Källström ryggen när han spelade strandfotboll med lagkamraterna i Spartak i Abu Dhabi.

– Jag ramlade och slog i ryggen, säger Kim.

- Det var ingen som trodde det var så allvarligt, nä ingen trodde det. Vi trodde jag skulle kunna börja träna inom en vecka kanske.

När började du känna av skadan? Blev det sämre på resan upp till London ?

– Nä, det blev faktiskt bättre. Det var därför vi inte trodde att det var så allvarligt. Jag hade problem en dag och sen blev det väldigt mycket bättre dag två och tre. Som en vanlig smäll. Därför trodde ingen att det var så allvarligt eftersom det blev markant bättre ganska snabbt.

– Sen när jag kom hit så gjorde vi en undersökning och sen gjorde vi en till och då hittade de det här.

"Gör ont i alla"

Noterbart är att det inför Källströms flytt från Lyon fanns intresse från tränare Arsène Wenger, enligt engelska uppgifter.

Wenger har vid flera tillfällen hyllat Källströms inställning på träning och de hade bra koll på varandra innan svensken skrev på för London-klubben.

- Han är en fantastisk person. Hans motivation och attityd har varit hundra procentig, sa Wenger för en vecka sedan.

Kim säger så här om relationen med Wenger.

– Vi har pratat ganska mycket sedan jag kom hit och så, jag var länge i Frankrike så det är klart han har haft koll på mig. Jag började min karriär där tidigt. Så är det, det är väldigt mycket franska influenser i Arsenal. Det gör det lite lättare när det gäller att komma in i det, jag har spelat med många spelare i Frankrike.

Vad har Arséne sagt till dig om rollen här? Bara vara redo?

- Visst är det så. Sen är det lite speciellt när man kommer från skada. Vi har haft lite otur, sen är det sånt man inte kan göra något åt. Men det är tufft när man har många av sina toppspelare på sidan om. Det sliter på alla som får spela hela tiden också.

På tisdag mot Swansea kan Kim Källström göra Premier League-debut.

- Det gäller att försöka resa sig igen, det är match på tisdag. Det är klart det gör ont i alla men ingenting är över ännu.

Källström har ett låneavtal med Arsenal som sträcker sig till säsongens slut.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida