ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Josefine Öqvist berättar om hur hon försöker lära sig leva med smärtan efter att hennes storasyster Caroline gått bort. Foto: Cornelia Nordström
Josefine Öqvist berättar om hur hon försöker lära sig leva med smärtan efter att hennes storasyster Caroline gått bort. Foto: Cornelia Nordström

Öqvist om sorgen efter systerns död

ANNONS:
FAKTA

JOSEFINE ÖQVIST OM...


...viktminskningen hon drabbades av under båda de långa skadeperioderna:
Nu efter jul, med allt som hände då också, var jag nere på bra 52 kilo. Jag brukar väga runt 60. Men nu har jag i alla fall kommit upp i 56 kilo så det går åt rätt håll.

...hur nära hon var att skriva på för Umeå IK strax innan hon blev ljumskskadad:
Det var ganska nära. Sen vet jag inte riktigt vad som hände. Jag kände väl kanske att jag inte var klar här. Jag ville vara här i Linköping. Jag blev smickrad och var där, i Umeå, och kollade. Men när jag var där uppe kände jag "shit, kan jag bo här?"

...hur träningsvärken gör sig påmind på kvällarna efter två pass om dagen:
Jag har kört med laget hela tiden nu sen i januari. Jag gick av lite tidigare i början, men nu den senaste veckan har jag varit med hela passen. I går kväll låg jag hemma i soffan och kunde inte ta ett steg med mina ben. Två pass per dag kör vi och det är verkligen kul, men hårt.

SPORT-EXPRESSEN RANKAR DAMALLSVENSKANS FEM STÖRSTA STJÄRNOR


Frida Östberg, Umeå IK
FÖRBUNDSKAPTEN DENNERBYS KOMMENTAR:
Det är en otroligt pådrivare och väldigt fysisk defensivt skicklig. Hon kommer naturligtvis att höja statusen på Umeå IK och allsvenskan"

Josefine Öqvist, Linköping
FÖRBUNDSKAPTEN DENNERBYS KOMMENTAR:
Om allt går som vi hoppas så tillför hon speed löpvilja och målfarlighet. Härligt irrationell. Om allt går som det ska.

Charlotte Rohlin, Linköping FÖRBUNDSKAPTEN DENNERBYS KOMMENTAR:
Otroligt duktig innerback. En av de absolut bästa vi har i allsvenskan så klart. Positionssäker med en fin blick för spelet.

Therese Sjögran, LdB Malmö
FÖRBUNDSKAPTEN DENNERBYS KOMMENTAR:
Den största liraren vi har i Sverige. Det finns ingen spelare i Sverige som besitter en sådan teknik och en sån bollbehandling. Tycker man fotboll är en konst ska man kolla på henne.

Nilla Fischer, LdB Malmö
FÖRBUNDSKAPTEN DENNERBYS KOMMENTAR:
Positionssäker och stark i luften. Vinner mycket andrabollar. En riktigt bra innermittfältare som kommer bli väldigt nyttig.

Visa merVisa mindre
LINKÖPING. Efter 2,5 års stora skadeproblem var Josefine Öqvist äntligen på väg tillbaka.
Men den 21 november inträffade den ofattbara tragedin som helt slog undan benen på "Jossan": Storasystern - och bästa vännen - Caroline, 29 år, avled hastigt.
Drygt två månader senare väljer Öqvist nu att berätta för SPORT-Expressen om smärtan som förföljer henne - men också om kampen hon för på planen för att komma tillbaka till allsvenskan och landslaget.
- Man kan inte förstå hur det är om man inte har upplevt den här smärtan, säger fotbollsstjärnan.
Josefine Öqvist slog blott 19 år gammal igenom i landslaget när hon sköt Sverige till VM-final med sitt avgörande mål mot Kanada i semifinalen 2003.
Det var hon som skulle bli den nya superstjärnan. Snabb, irrationell, målfarlig - och med en personlighet som snabbt gjorde henne till mediefavorit.
Men efter sommaren 2007 har karriären stått mer eller mindre stilla. En korsbandsskada förstörde både VM och hela höstsäsongen 2007.
"Jossan" kom tillbaka 2008, men fick ljumskproblem under sommaren. Hon spelade ändå vidare säsongen ut med hjälp av smärtstillande och akupunktur - och fick lida för det då hela 2009 blev förstört. Hon missade därmed också EM i Finland.

Nu är "Jossan" på väg tillbaka

Nu är Öqvist äntligen på väg tillbaka. Efter två år av rehab och träning i ensamhet har hon i en månad tränat med sitt Linköping.
Men det var inte långt ifrån att hon gav upp i somras - när ljumsken vägrade bli bättre.
- Ska jag vara ärlig så har det varit skit. Det är jättejobbigt. Matchdagarna var värst, då var jag som ett vrak. Man blir grinig och fräser åt alla. Går något fel en sån dag kan allt bara rasa ihop, säger Öqvist.
- Speciellt i somras hade jag tankar på att sluta. Jag ville bara ge upp. Jag kände att jag flyttar hem och ger upp. Men jag har haft bra människor runt mig som stöttat och är man stark mentalt klarar man det.
Öqvist fick mycket stöd av lagkamraten och nära vännen Caroline Seger, som nu blivit proffs i USA:
- Hon var ett jättestöd för mig. Vi kom till Linköping samtidigt och ringer alltid varandra när saker är jobbiga. Hon låter mig prata ut, trots att jag ibland kanske bara säger skit.
Ett annat stort stöd för Josefine Öqvist under hennes långa och mörka skadeperiod var storasystern Caroline.
- Vi var jättenära. Hon var alltid nummer ett jag träffade hemma i Uppsala och den jag ringde när jag cyklade till träningen. Hon pratade inte så mycket fotboll med mig. Det var skönt, säger "Jossan" och ler när hon tänker på sin syster.
Den 21 november, en månad innan jul som var Carolines favorithögtid, gick hon plötsligt och mycket oväntat bort - bara 29 år gammal.

Världen rasade samman

För lillasyster Josefine var det som att världen rasade samman.
- Hon hade haft epilepsi sen hon var sju år. Den värsta epilepsi man kan ha utan en hjärnskada. Men det är aldrig någon som trott att hon ska dö. "Carro" har levt som vanligt och fick en dotter, Isabella, förra året. Det här kom verkligen som en chock för familjen. Hon bara försvann.
- Det kan tydligen jämföras med plötslig spädbarnsdöd. Hon bara slutade andas. Akademiska har två såna fall per år, säger Öqvist och berättar om dagen det hände.
- Jag var i Thailand med fem kompisar. En tjej blev dålig den dagen så vi tog upp mat på mitt rum. Sen ringer telefonen...
- Jag hör att pappa säger att något hemskt har hänt. Han grinar. Jag har aldrig hört min pappa grina så jag förstod att något hänt. Första tanken var min lillebror. Han är 18 år och ganska stor. Jag trodde han hade kommit i bråk med någon.
- Sen säger pappa "Carro somnade in i dag". Jag tänkte bara "vad fan säger du?". Sen kommer jag inte ihåg så mycket mer. Men Seger och de andra har berättat att jag bara hoppade runt och skrek.

Reste hem i chock

Systern Caroline bodde tillfälligt med sin dotter hemma hos deras föräldrar. Hon var influensasjuk och skulle gå och vila lite.
Men hon vaknade aldrig igen.
- Mamma tyckte hon hade sovit så länge så hon gick in för att titta till henne. När hon kände på henne var hon liksom hård i kroppen. Ambulanshelikoptern kom men det gick inte att rädda henne. "Carro" hade varit död i 20 minuter när de kom.
I chocktillstånd tog sig Josefine Öqvist från ön Koh Chang i Thailand till Bangkok och sen hem till Arlanda.
- Jag minns inget från flygresan. Bara att det satt två tyska tjejer bredvid mig. De drack och skrattade. Jag satt mitt emellan och grät. Jag var bara i stor chock hela resan.
Väl hemma hos föräldrarna kom nästa chockreaktion.
- Jag gick in i rummet där hon gick bort. Jag la mig på mattan och bara grina. Till slut fick pappa hämta mig och ta ut mig. Man kan inte förstå hur det är om man inte upplevt den smärtan.
- Sen fick jag feber i två veckor som vägrade gå ner. Magsjuka också. Det var på grund av stressen, sa läkarna.

"Måste lära mig att leva med det"

Hur mår du så här ett par månader efter?
- Jag tänker på det hela tiden. Man är som vanligt i omklädningsrummet, skrattar och drar skämt. Men jag har det hela tiden i bakhuvet. Jag måste lära mig att leva med det.
- Man har två alternativ. Lägga sig ner och dö eller leva vidare. Jag vet att min syster hade velat att jag skulle leva vidare och vara glad.
- Men på kvällen gråter jag alltid en stund. Och mitt på dagen ringer jag mamma och gråter.
Efter systerns död har "Jossan" i alla fall fått höra att hennes storasyster ändå var ganska intresserad av det hon gjorde på fotbollsplanen, och att hon var mycket stolt över sin lillasyster.
- Jag har trott att hon kanske inte har brytt sig så mycket. Men mamma och jag gick igenom hennes saker och hittade en pärm där hon klippt ut en massa urklipp om mig. Jag har aldrig vetat om det.
- Jag har inte orkat kolla igenom det än. Det blir så mycket känslor. Just nu är livet som en bergochdalbana.
Mitt i all sorg finns ettåriga Isabella som nu bor hos sin mormor och morfar.
- Jag tror att hon har varit ett jättestort stöd för oss. Annars hade vi legat hemma och tittat upp i taket. Nu var vi tvungna ta hand om henne.

Vill berätta

- "Carro" älskade julen så vi försökte fira en vanlig jul så gott det gick, för Isabellas skull. Kvällen innan gjorde jag pepparkakor med namn som bordsplacering. Vi gör det varje år, men nu fattades en. Sen kom jag på att det var "Carros". Det är såna saker som gör det så påtagligt.
Varför väljer du att berätta om det som hänt?
- Jag känner inte att någon ska tycka synd om mig. Jag tycker bara det är skönt att berätta så folk vet. Därför berättar jag allt nu en gång men sen vill jag inte prata om det något mer i media.
- Alla ytliga fotbollsvänner man har, när de träffar mig behöver jag inte ha en fasad och säga att allt är bra. Nu kan jag säga livet går vidare. Men det kommer aldrig bli detsamma igen.
Intervjun är klar. "Jossan" tycker det är skönt att ha fått berätta ordentligt nu.
Efter pratstunden åker hon i väg till dagens första träningspass. Fotbollen är ännu viktigare för henne nu, det är skönt att komma i väg till vännerna och få tänka på annat en liten stund.

"Jag kan bli ännu bättre än jag varit"

Svenska mästarna Linköping FC har tappat Kosovare Asllani, Caroline Seger, Jessica Landström och Sara Larsson till USA och behöver verkligen en Josefine Öqvist i form igen.
- Jag är jätteglad för deras skull, att de får den chansen. Blir jag frisk och börjar spela bra igen kan det kanske bli min tur.
- Jag vet att får jag vara skadefri så kan jag bli ännu bättre än jag varit.
När är du tillbaka i landslaget?
- Jag vill vara i lugn och ro nu fram till sommaren innan ens landslaget kommer på tal. Sen kan vi prata om det. Det känns som att VM 2011, då borde det bli min tur.
- Jag har inte fått visa vad jag går för än i ett mästerskap än.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: