Foto: Lennart Rehnman
 Foto: Lennart Rehnman

Orrenius: Såna här matcher behöver vi

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Här finns inga poäng att vinna.
Däremot en attityd att leva upp till, en självbild att försvara.
Hollandsmatchen är fortfarande ett öppet sår vi inte kan låta bli att krafsa i och det gör lika ont varje gång.
Men man lär sig också det mesta genom att spela mot de bästa och därför är kvällens möte med Tyskland så viktigt.
Vi har inte tid att tvivla nu.
Det finns ingen tabell att klättra i. Ingen Zlatan att titta på. Vi har fortfarande ingen Olof Mellberg i försvaret. Däremot har vi novembermörker, kyla och ett Ullevi som knappast kommer att vara halvfullt ens en gång.
En ökenmatch, alltså?
Inte alls. Inte för mig i alla fall. Hade motståndet hetat Azerbajdzjan hade det varit en annan sak. Och efter att ha blivit utspelade av Holland skulle man kunna tycka att det vore tryggt att återvända till sämre motstånd för att få upp självförtroendet igen. Inget kunde vara fel. Det är exakt såna här matcher Erik Hamréns nya landslag behöver.
Vi vet redan att Hamréns idéer har fungerat väl mot lag som Skottland, Bosnien-Hercegovina och Ungern. Vi vet också hur det såg ut när de testades mot en VM-finalist. Gränsen mellan mod och naivitet kan ibland vara hårfin och den kvällen i Amsterdam hamnade Sverige på fel sida.
Sen ska man heller inte glömma hur fruktansvärt bra Holland var i den matchen.
Det ligger fler minor på Hamréns väg mot de största arenorna och han kommer säkert att trampa på en eller två. Är vi beredda att stå ut med det? Jag tycker nog det. Om vi verkligen vill ge Hamrén chansen att utveckla svensk landslagsfotboll måste vi också klara av några smällar i ansiktet. För stryk kan alla få: det viktiga är hur du hanterar smärtan. Hur du tar dig igenom den.

Att Tyskland kommer hit
utan Mesut Özil, Thomas Müller och Miroslav Klose behöver inte betyda så mycket. Inte när VM-trean ändå har med sig Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira, Toni Kroos, superlöftet Mario Götze och en Mario Gómez i sanslös målform.
Jag har många fina minnen från VM i Sydafrika men frågan är om det inte var allra roligast att följa just Tyskland. Inget annat lag präglades av en större optimism, inget lag uppträdde så harmoniskt (förutom möjligen Frankrike - skoja bara!) och inget annat lag andades så mycket framtid.
Det var talande att det, enligt SPORT-Expressens egen undersökning, var fler Tipsextra-präglade svenskar som höll på Tyskland än England inför den uppmärksammade åttondelen.
Som Bastian Schweinsteiger sa på presskonferensen i Göteborg i går:
- Att så många tyskar verkligen älskade landslaget betydde minst lika mycket som själva resultatet.

Med sina 26 år är Schweinsteiger numera något av en veteran i landslaget. 13 av 20 spelare här i Göteborg är födda 1986 eller senare. Och trots de senaste årens framgångar har förbundskaptenen Joachim Löw flera gånger visat att nya namn hela tiden kan slå sig in i laget.
På många sätt är det ett föregångsland vi ska försöka besegra i kväll.
Ett landslag som är bäst i världen på att kontra, med spelare som kommer att straffa oss minst lika brutalt som Holland gjorde om ett ogenomtänkt Sverige ger dem chansen.

Självklart hade även jag velat se Zlatan på planen i kväll. Men det kan också bli ett nyttigt test för de yngre spelarna att ta sig an ett motstånd i världsklass utan den störste. Det kommer trots allt en tid - och den ligger inte alltför långt bort - då vi måste göra det i varje match.
Personligen är jag mest glad över att Rasmus Elm är tillbaka igen. Jag kommer aldrig att sluta hoppas på att han blir den världsmittfältare hans potential vill att han ska bli. Det är tydligt att Alkmaar oftast spelar dåligt när Elm går skadad.
Jag hoppas också att Johan Wiland får speltid i kväll. FC Köpenhamns äventyr i Champions League har varit en hisnande resa och Wiland har varit en av de absolut viktigaste spelarna. Och när vi ändå är inne på FCK: in med Oscar Wendt i laget också!
Men oavsett vilka som spelar - det viktigaste är att de inte fegar ur nu när vinden blåser snålt. Inställning bör alltid föregå resultat.
- Uppträder du som en vinnare så blir du en vinnare.
Sa Erik Hamrén till oss i går, och la sen till:
- Till slut.
Klockan tickar redan, ut och slå sönder den.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag