ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Martin Lipton: Från nolla till fantastisk

ANNONS:
Läs mer

LONDON. Det krävs en person som har på sig gummistövlar och tror på endimensionell fotboll för att inte förstå att Zlatan gjorde ett av tidernas mål mot England.

Jag trodde att jag hade väckt svenska fotbollsfans ilska, men Egil Olsen tar verkligen priset.

Zlatans insats mot England var naturligtvis helt enastående.

Han gjorde fyra fantastiska mål.

Varje nytt mål var bättre än det tidigare.

Det första målet var briljant bara för hur snabbt han reagerade. Han slog in bollen med högern när hans första skott med vänstern blockerades.

Jag har alltid sagt att Zlatan Ibrahimovic är en otrolig spelare. Jag behöver därför inte ta tillbaka ett ord nu efter Zlatans fyra mål, för det är vad jag anser.

Alla hade fel

Samtidigt, jag har alltid hävdat att Zlatans anseende i England inte har varit så bra, och det beror på att fram till i onsdags så har hans anseende inte varit så bra.

För ungefär 18 månader sedan fick jag frågan i svensk tv om Zlatan Ibrahimovic skulle lämna Milan för Premier League. Det var enkelt att svara på den frågan.

Förutom Manchester Citys Roberto Mancini, som känner honom bättre än någon annan, finns det inte en Premier League-manager som har en sekund över för Zlatan.

Ingen tycker att han är bra nog.

Och fram till i onsdags var engelska fotbollsfans överens om att Zlatan är en nolla.

Alla hade fel.

Fullstädigt magnifikt

Jag tycker fortfarande inte att Zlatan är lika bra som Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi för de är två av historiens fyra bästa spelare, bredvid Maradona och Pelé. Och precis som jag sagt tidigare så tror jag dessutom att Zlatan inte kommer att bli bättre. Han är 31 år. Inte ens Zlatan kan stoppa åldrandet. Det är omöjligt.

Från och med nu handlar resten av karriären bara om att hantera förfallet. Men när man börjar på så hög nivå som Zlatan så känns förfallet inte så oroväckande.

Hans fjärde mål mot England stred mot fysikens och geometrins lagar.

Jag trodde att min syn spelade mig spratt. Om det inte är det bästa målet jag sett så är det åtminstone ett av de bästa. Det var fullständigt magnifikt. Jag känner mig lyckligt lottad som fick se det på plats.

Det här är riktigt stort

Hur det här påverkar bilden av Zlatan i England? De engelska tidningarnas sportsidor efter matchen domineras inte av resultatet eller Englands förlust utan av en enda man: Zlatan. Det säger allt om hur stort det här är i England.

Den tidigare Liverpoolstjärnan Jamie Redknapp skrev i en annan engelsk tidning, Daily Mail, att hela världen vaknade upp och insåg vilken fantastisk spelare Zlatan är.

Hur galet det än låter, tittar man bara ur ett engelskt perspektiv, så har han rätt.

Allt för många gånger i det förflutna har engelsmän sagt att Zlatan inte levererar i matcher när det verkligen gäller mot England eller engelska klubblag. Statistiken visar också att han bara har gjort fyra mål i 19 matcher mot engelska lag.

Det är inte statistik som lever upp till det välförtjänt goda rykte han skapat i Sverige, Holland, Italien, Spanien och nu Frankrike.

En nyttig läxa

Men efter onsdagens insats kommer allt att förändras. Allt har redan förändrats. England har vaknat upp och upptäckt Zlatan.

I många år nu har vi varit på efterkälken i fotbollsvärlden.

I onsdags fick vi i England kanske en nyttig läxa som hjälper oss att komma ikapp.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: