ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån
Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

"Jag gjorde det bara av kärlek till Messi"

ANNONS:
3 PLANSTORMNINGAR SOM SLUTAT ILLA

1995: En supporter som går vid namnet "Terror-Tommy" springer in på planen och sparkar ned domaren Anders Frisk. Djurgården dömdes till böter på 250 000 kronor och spel utan publik i en match.

-

2007: Ställningen var 3-3 mellan Sverige och Danmark i den viktiga EM-kvalmatchen när domaren blåser straff för Sverige. Då stormar en berusad 29-åring in på planen - och attackerar domaren.

-

2011: Efter en halvtimme i matchen mellan Helsingborg och Malmö kastades först ett knallskott in mot Helsingborgs målvakt Per Hansson - och sedan sprang en man in på planen och knuffade till målvakten.

Visa merVisa mindre
Läs mer

NORRKÖPING. Han är en ökänd brottsling - och har haft tillträdesförbud på samtliga fotbollsarenor i Sverige.

Ändå lyckades han ta sig hela vägen fram till världens bäste fotbollsspelare.

Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, kritiserar säkerheten på Friends arena och kräver strängare besöksförbund på fotbollsarenor.

– Tillträdesförbud bör gälla under längre tid - tre år, säger Eriksson.

Han är den person som orsakade publikskandalen på Friends arena när Sverige mötte Argentina. Han är kriminellt belastad sedan 15-årsåldern, och har gjort sig skyldig till liknande tilltag förut.

35-åringen är skriven på en adress i utkanten av Norrköping, men han bor inte där. SPORT-Expressen träffar honom i stället på en adress i centrala Norrköping, där en handskriven lapp på brevlådan är allt som intygar att han bor där. Han öppnar dörren i en T-shirt med texten "Black Cobra", namnet på ett ökänt kriminellt nätverk. Enligt SPORT-Expressens uppgifter tillhör han inte Black Cobra, men rör sig i gängkretsar.

– Jag vet att du vill hänga ut mig som värsta farliga killen, men ärligt talat gjorde jag det bara av kärlek till Messi. Det har blivit en jävligt stor grej av det bara, säger han till SPORT-Expressen.

"Jag skiter i böter"

Han vill inte låta sig fotograferas, men går till sist med på en intervju.

– Det var inte så att jag hade planerat att springa in, men jag såg att jag hade chansen. Det är klart jag hade tänkt på det lite innan, men jag åkte dit för att se Messi, säger han.

Men var det värt det?

– Absolut, jag skiter i böter. De får väl ge mig böter då.

Redan 2006 skapade 35- åringen jätterubriker när han tog sig in på Råsunda och gav Ronaldinho en kram.

35-åringens första post i be-lastningsregistret är från 1992. Då var han 15 år gammal.

Han förekommer 19 gånger i brottsregistret, och är dömd till fem fängelsestraff. Brotten det rör sig om är grov misshandel, stöld, skadegörelse, hot mot tjänsteman, snatteri och falskt larm. Han är dessutom dömd för sexuellt ofredande.

I november 2012 dömdes han till dagsböter för brott mot ordningslagen i samband med en kvalmatch till allsvenskan.

Hade tillträdesförbud

Och från 25 april till 25 oktober 2012 hade han tillträdesförbud på samtliga in-hägnade idrottsanläggningar i Sverige. Utöver det var han förbjuden att gå på landslags- och cupmatcher som ordnas av Uefa och Fifa i Sverige.

– Det där var en gammal grej, folk säger så mycket. Vet ni vad som hände eller? Jag kanske är oskyldigt dömd, det vet ni inget om, säger 35-åringen och rycker återigen på axlarna.

Funderar på fotboja

Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, är kritisk till incidenten på Friends arena.

– Speciellt anmärkningsvärt är ju att det är en ny arena, och det ska inte kunna hända. Jag kommer att anmärka på den här händelsen i min kommande rapport, säger Eriksson.

Och han tycker att längden för tillträdesförbud bör utökas ordentligt.

– Tillträdesförbud bör gälla under längre tid - tre år. Det svenska straffet är ju oerhört mycket kortare än det engelska, till exempel. Jag funderar på fotboja som ytterligare ett steg, då kommer man ju absolut inte in på arenan, säger Björn Eriksson.

Anders Sigurdsson, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, berättade för Sveriges Radio i går att man diskuterar konkreta åtgärder på Friends arena inför kvalmatchen mot Irland den 22 mars. Att stängsel eller högre nät vid läktarna kan bli aktuella.

Om Erikssons utspel säger han till SPORT-Expressen:

– Vi har alltid ställt oss bakom departementets beslut tidigare och kommer inte att ställa oss emot om de skulle yrka på det i framtiden.

"Borde inte påverka"

Sverige vill arrangera Europa League-finalen 2015 och EM 2020 - det här kan knappast påverka positivt?

– Det är jättesvårt att säga hur det kommer att påverka. Stora evenemang har haft sådana här problem tidigare, så det borde inte påverka så mycket.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: