ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Därför kan Zlatan göra sina konstnummer

ANNONS:
Läs mer

Hur gör han? Hur kan han?

Många är vi som undrar över Zlatan Ibrahimovics konster på fotbollsplanen och drömmålet i onsdags.

Här är sex faktorer som till stor del ger svaren.

BENSTYRKAN

Du kan se med blotta ögat att Zlatan har starka ben och de undersökningar av muskelstyrkan han gjort i sin klubb PSG visar även det.

PSG:s läkare Eric Rolland har tidigare kallat Ibrahimovic ett "fysiskt monster".

- Han har en muskelkvalité som är unik och viktig för honom. Muskelkvalitén och styrkan i exempelvis benen är en sak som skapar hans förmåga till tekniska nummer. Det här visar också våra test av muskulär styrka. Han har inte haft många allvarliga skador under sin karriär, vilket medför att han kunnat bibehålla viktig styrka.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

 

FOTARBETET

Zlatan har kvicka fötter trots att han väger 100 kilo. Att han tidigare testat på flera olika kampsporter har gynnat honom när det kommer till att placera sig rätt inför exempelvis en konstspark.

Leif Almö, ordförande i kampsportsklubben Enighet i Malmö, har tidigare avslöjat att Zlatan Ibrahimovic tackat taekwando-träningen för sitt utvecklade rörelsemönster. I sin ungdom tränade Zlatan i klubbens lokaler under flera år.

- Zlatan säger att han har fått sitt fotarbete från taekwondon.

Leif Almö, ordförande i Enighet

 

SPÄNSTEN

Zlatan har gjort flera spektakulära mål i karriären och det krävs god spänst och explosivitet för att gå emot naturlagarna och komma upp i luften på rätt sätt.

Vid målet fram till 4-2 mot England är tillslagsfoten mer än två meter upp i luften men lyckas ändå skicka ner bollen mot målet vilket gör att det också blir mål.

- Spänsten är en stor styrka hos Zlatan. Han har högexplosiva muskler.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

 

AVSTÅNDSBEDÖMNINGEN

Zlatan Ibrahimovic har en god så kallad spatial förmåga - enligt landslagets sjukgymnast Rickard Dahan. Förmågan är kopplad till ett bra spelsinne och uppfattning om tid och rum.

- Det här handlar om att Zlatan har en förmåga att lokalisera sig och sin omgivning. Var du har fötter, kropp i förhållande till underlag och motståndare. Det är oftast så att saker rör sig lite långsammare runtomkring, så man man hinner med, för en person med en sådan förmåga.

Rickard Dahan, sjukgymnast i landslaget

 

KOORDINATIONEN

För att lyckas med en unik konstspark krävs mycket god kroppsmotorik.

- Det är en kombination av mycket bra rörlighet men också styrka och akrobatisk förmåga, alltså koordination och tajmning. Många kan göra delmoment av det. Men att sätta ihop en så komplex rörelse med bollträff och riktning på bollträffen också, nä det krävs en extrem styrka och rörlighet, men framför allt tajming.

Rickard Dahan, sjukgymnast i landslaget

- Han är van att kontrollera kroppen i sådana här situationer.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

 

SMIDIGHETEN

Zlatan rör sig smidigt när det gäller att komma ur närkamper, ta sig in i nickdueller eller ta sig fram mellan två försvarare.

Efter han träffat bollen vid cykelsparken fram till 4-2 blir till och med landningen helt perfekt. Att landa rätt får man lära sig inom kampsporten.

- Han har fått mycket av den unika rörligheten från hans taekwando-träning och kickboxning. Det kommer från sporter han utövat tidigare, tror jag. Hans reflexer är väl utvecklade.

Eric Rolland, lagläkare i PSG

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: