Här "straffas" han med nakenlek på träningen

Publicerad

EM-målvakten Johan Wiland förlorade en lekövning på träningen. Då fick han dra ner byxorna som straff och utsättas för prickskjutning.

Blågults lek – dagen efter EM-fiaskot mot Ukraina – får skarp kritik.

– De är otroligt dåliga föredömen, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.

SportExpressen.se kan i dag visa tv-bilderna på bestraffningen av landslagets Johan Wiland på gårdagens träning i Kiev.

Reservmålvakten förlorade när Sverige spelade "gris", fick dra ner sina byxor – och låta de övriga spelarna försöka pricka honom.

Landslagets presschef Hans Hultman beskriver det som en helt normal lek.

– Det är en lek som spelare gör på olika sätt. Ibland spelar man ål, ibland spelar man örn och ibland spelar man groda. Det var inget särskilt med den här, säger Hultman.

Många upprörda

I dagens pappersupplaga av Expressen får landslagets lek kritik från flera håll.

Bland annat Friends, antimobbningsorganisationen som har namngett Blågults nya nationalarena, och förre JämO Claes Borgström.

– De är ju hjältar för tusentals pojkar och flickor runtom i Sverige och jag tycker inte att de ska signalera att det här är okej, säger generalsekreteraren Lars Arrhenius.

– Det är det här som pågår i skolor och idrottsklubbar, att man använder sig av den här typen av "lekar", men det är ju också barn som utsätts i de situationerna.

Samtidigt tonar flera tidigare landslagsspelare ner allvaret i det inträffade.

– Jag förstår att det kan uppfattas som en slags mobbning. Men det är det absolut inte, säger VM-hjälten Thomas Ravelli.

 

LÄS HELA STORYN I EXPRESSENS PAPPERSUPPLAGA!

 

SE TV-KLIPPET HÄR!

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida