Foto: Pic-Agency Sweden
 Foto: Pic-Agency Sweden

Stjärnans påhopp mot Teteh Bangura

Publicerad
Uppdaterad
Teteh Bangura gör succé i allsvenskan.
Men mot Halmstad senast blev han utsatt för ett påhopp - på grund av sin hudfärg.
- Han (Tomas Zvirgzdauskas) kallade mig "you black"-någonting, säger Bangura.
Halmstadbackens kommentar:
- Jag kan be honom om ursäkt. Om han är ledsen eller så, säger Tomas Zvirgzdauskas.
När AIK mötte Halmstad senast hade Teteh Bangura stor show. AIK vann med 4-0, Teteh gjorde alla målen.
Men Bangura gick också från matchen med en bitter eftersmak.
Nu berättar AIK-anfallaren om hur han utsattes för ett provocerande tillmäle under matchens första halvlek - och han pekar ut HBK:s rutinerade back Tomas Zvirgzdauskas.
Enligt Bangura förolämpade Zvirgzdauskas honom på grund av hans hudfärg.
- Det var kaptenen i Halmstad, nummer 12 (Zvirgzdauskas) som kallade mig "you black"-någonting, säger Bangura till SPORT-Expressen.
- Han försökte att provocera mig.
Hur reagerade du?
- Jag blev riktigt arg, det var nästan så att jag höll på att göra något dumt, som att slå till honom. Men jag lät det gå.

Bestämmelserna tydliga

Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser är tydliga: Rasistiska, eller liknande, förolämpningar på planen ska bestraffas - och på straffskalan finns allt från böter till avstängning.
Det som krävs är att händelsen anmäls till disciplinnämnden så att den kan utredas.
När SPORT-Expressen pratar med Zvirgzdauskas förnekar han inte händelsen, men menar samtidigt att det skedde under en hätsk ordväxling spelarna emellan.
- Man kan säga mycket på planen, som man kanske inte direkt menar. Men det jag sa var ingenting som jag på riktigt hade velat säga till honom. Det var en situation där jag blev riktigt förbannad.
Men det är väl "på riktigt" även om det sker på planen?
- Jag förstår vad du menar. Jag kan be honom om ursäkt. Om han är ledsen eller så.
Tycker du själv att det här är allvarligt?
- Nja, jag vet inte. Men det var inte meningen att säga något rasistiskt till honom.
Och tillägger:
- Jag är absolut ingen rasist.

Domaren hörde inte händelsen

Matchen mellan AIK och Halmstad dömdes av Martin Ingvarsson, som säger att han missade händelsen, men menar att reglerna är tydliga för honom om han hör något liknande på planen.
- Rasistiska uttalanden är ju jätteallvarliga såklart. Sådant ser Uefa, Fifa och det svenska fotbollförbundet väldigt allvarligt på, säger Ingvarsson till SPORT-Expressens reporter Gustav Tägtström och tillägger:
- Hör man rasistiska grejer ska man agera direkt.

Skyldighet att anmäla

Så om ni hör något sådant är ni skyldiga att anmäla det till disciplinnämnden?
- Absolut. Hör jag någon säga "jävla neger" eller dylikt så blir det rött kort och en anmälan. Definitivt.
K an disciplinnämnden eller förbundet gå in och göra en anmälan i efterhand?
- Det vågar jag inte uttala mig om.
- Hör jag det så agerar jag så klart, men uppdagas det efter känner jag att det är utanför mitt ansvarsområde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag