Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Halmstad-spelaren riskerar att straffas

Publicerad
Uppdaterad
Tomas Zvirgzdauskas är ännu inte anmäld till disciplinnämnden.
Blir han det och fälls kan straffet bli hårt.
- Om någon anmäler detta kommer vi att titta på det. Straffet kan bli allt ifrån tillrättavisning till avstängning, säger disciplinnämndens Khennet Tallinger.
Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell är tydlig med sin syn på saken:
- Inom fotbollen ser man extra allvarligt på rasistiska tillmälen.
AIK-stjärnan Teteh Bangura anklagar Halmstads Tomas Zvirgzdauskas för att ha försökt provocera honom med en kommentar om hans hudfärg i lagens senaste möte.
- Sådant ska inte förekomma, och det vet Tomas om, säger Halmstads ordförande Göran Johansson.

"Sägs en hel del"

AIK:s sportchef Jens Andersson fördömer det hela.
- Jag tror det sägs en hel del saker på planen som ibland inte är rumsrena. Rasistiska inslag är givetvis inte okej.
Vad bör konsekvenserna bli?
- Jag vet inte vad förbundet skulle kunna göra åt detta i nuläget. Jag vet inte om man kan bestraffa något som någon säger, antar att det blir någon form av bevisningssituation som är ganska svår att komma till rätta med, säger Jens Andersson.

Kommenterar inte enskilt fall

Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är tydlig med att rasism på planen är ett allvarligt problem.
- Inom fotbollen ser man extra allvarligt på rasistiska tillmälen. Jag konstaterar att Fifa och Uefa arbetar mycket hårt mot rasism, och vi sympatiserar med den linjen. Rasism ska motarbetas så långt det överhuvudtaget kan, säger Lagrell - som dock inte vill kommentera det enskilda fallet mellan Bangura och Zvirgzdauskas:
- Där måste disciplinnämnen besluta, om de fått en anmälan.
Disciplinnämndens Khennet Tallinger:
- Kommer det en anmälan så får vi titta på det. Det finns bestämmelser för vad som är rasistiskt.
Vilket straff skulle Tomas Zvi r gzdau s kas kunna få?
- Det kan handla om allt från en tillrättavisning till en avstängning. Det står i tävlingsbestämmelserna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag