Foto: Kroon Peter
 Foto: Kroon Peter

Daniel Andersson om EM och buropen

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Daniel Andersson åkte till EM hånad.
Han kom tillbaka hyllad - men skadad. Och Malmö FF började svikta.
Nu är lagets viktigaste spelare äntligen tillbaka.
I början av min sportjournalistiska bana (läs: ganska nyligen) trodde jag att Daniel Andersson var tjurig, tystlåten och allmänt svår att ha att göra med.
Det var naturligtvis helt felaktigt.
För att ha varit hånad och hatad av svenska folket, sågad av experterna och utbuad av svenska fans på uppvärmningen inför EM-premiären, är Daniel Andersson närmast high on life-glad.
När man ställer en dum eller fånig fråga vänder han bara huvudet lite åt höger och skrattar.

Precis så gör han när jag frågar:
Känner du dig som en stjärna?
- Nej, det gör jag väl inte. Nej, det tycker jag inte alls. Nej, absolut inte. Jag har väl inga stjärnkvaliteter alls. Man ska väl ha lite mer flärd. Det var någon i laget som frågade vad det betyder - flärd. Det är väl lite så glamour. Men jag har ingen flärd alls.
Saknar du det, tycker du?
- Nej, jag är nöjd som det är.
Vi sitter i restaurangen på Malmö Stadion, och det har gått en tid sen landslaget flög hem från Lugano.
Daniel Andersson har inte spelat sen dess - han sträckte baksidan av låret den första träningen hemma. Nu är han äntligen tillbaka.
- Jag var lite sliten när jag kom hem från EM. Det är aldrig roligt att vara skadad, men den här vilan har kanske inte varit helt negativ heller.
Daniel Andersson kom tillbaka med en nyvunnen status - som publikfavorit och kritikerälskling. Han vill själv inte prata om revansch, men det finns inget annat ord för det.
Jag vet att du inte gillar ordet revansch, men det måste väl ändå kännas jävligt gött?
- Det är väl klart. Det är kul att jag fick spela, och att det gick bra. Det är så jag känner. Och visa att man kan spela. Men det handlar inte om revansch. Åren i Italien gick väldigt bra, men det är inte så många som vet det. Jag har inte fått så många chanser att spela från start heller.

Daniel Andersson är, som sagt, toppen att ha att göra med. Det är mest en sak som gör honom sur på riktigt: om man av misstag råkar kalla honom "Sidleds".
- Det var väl Mats Olsson som myntade det. Jag tycker definitivt inte att det är ett rättvist smeknamn. Jag kanske passade mycket i sidled, men det är ju min roll! Och jämför man mig och Tobbe så spelar han nog inte mer framåt än jag.
- Jag bryr mig inte så mycket om vad som skrivs, men det där är orättvist.
Tidningar är en sak, men under EM buade de svenska fansen åt dig?
- Det var tråkigt. Det kändes faktiskt tråkigt när de buade när mitt namn lästes upp. (Tung suck). Men de påverkas ju också av det som står i tidningarna. Inget ont om supportrar, men läser de nåt i tidningen börjar de också tycka det.
Har du nånsin känt dig less, att du inte vill spela mer i landslaget?
- Nej, inte så. Man upplever det inte så mycket ändå. Nu upplevde jag det inför första matchen, men man vet inte om att det finns. Att det ligger ett sånt här... vad ska jag säga... Det fick man berättat efteråt av folk, av er, att det hade varit ett enormt uppror mot mig.
- Sen märkte jag det själv på buropen, men då är det ju en kvart kvar till avspark, det är inget man kan tänka på då. Då tänkte jag bara "skit i det, nu är det bara att köra".
Men har synen på dig ändrats nu, tror du, efter EM?
- Lite, tror jag. Men jag tror säkert att det kan ha lite att göra med var man är i från. Det finns ju så många supportrar i Stockholm och Göteborg, och där kanske man inte är så populär. Det kanske inte är hela förklaringen, men en liten del. Eh, jag hoppas det i alla fall.

- Det är självklart, det är aldrig roligt att få kritik. Men jag har lärt mig att inte bry mig. Jag brukar ringa farsan efter matcherna. Han kanske är lite färgad, men han brukar vara ärlig.
En annan sak vi brukar skriva är att du är älskad av Lagerbäck.
- Just det, just det. Lagerbäckfavoriten.
Men samtidigt sitter du här och säger att du aldrig riktigt fått chansen?
- Nej... jag spelade från start i EM 2000. Sen har jag spelat många kvalmatcher, men oftast som stand in. Men det finns säkert många som tycker att jag inte ens skulle fått vara med som stand in.
Men känner du kärleken från Lagerbäck?
- Nej, jag känner väl inte det. Men jag har varit med så länge nu att han säkert har förtroende för mig.
- Och det är nog bara Roland och Lasse som skulle spela mig från start i en EM-premiär.
Kärleken som Lagerbäck - trots allt - har till Daniel Andersson är besvarad. De första timmarna efter EM började Daniel grubbla på landslaget. Skulle han fortsätta, eller kliva åt sidan för nya talanger? Nu har han tänkt färdigt.
- Om de vill att jag ska ställa upp gör jag självklart det. Att spela för landslaget är det finaste som finns.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag