Emma Samuelsson utslagen i kvartsfinal i OS-debuten

Publicerad
Uppdaterad
Till OS tog hon sig med hjälp av ett wild card.
Sedan fäktade sig Emma Samuelsson, 19, ända fram till kvartsfinal. Där blev det förlust mot världsettan Britta Heidemann, Tyskland, med 9-15.
- Men det är här jag hör hemma, sade Sveriges nya jättelöfte.
Hon vände sig om, tittade ut mot den olympiska fäktningshallen, log och såg ut att stortrivas.
I vanliga fall ilsken som ett bi efter en förlust kunde hon kosta på sig det en sådan här dag - hon hade ju slagit ut både världselvan och världsåttan.

"Hann inte återhämta mig"

Att den regerande världsmästarinnan sedan blev lite för svår kunde Emma Samuelsson förlika sig med, hennes egen tid kommer.
- Jag fäktade bra i dag men Heidemann är för svår. Hon är väldigt fysiskt stark och jag hann inte återhämta mig efter den andra jämna matchen, sade svenskan, som bara hann lämna banan i några minuter efter sin åttondelsfinal mot fransyskan Kiraly Picot innan det var dags igen.

Rutinen avgjorde

Tyskan Heidemann hade dessutom fördelen av att bara ha behövt göra en match tidigare mot Samuelssons två.
Men det avgörande var Heidemanns överlägsna rutin och taktik.
I sina inledande matcher plockade Emma Samuelsson många poäng på kontringar. Det gick inte mot Britta Heidemann.
- Jag hittade inte riktigt, min taktik gick inte igenom. I stället för att jag kunde ta paraden hann hon gå igenom, sade Samuelsson.

Lyfter i rankingen

I dag är Sveriges nya fäktningsstjärna rankad 69:a i världen.
Hon kommer att klättra snabbt på den listan.
Det visade 19-åringen genom sitt totalt respektlösa fäktande i de båda matcher hon vann.
Först skrällde Göteborgskan när hon slog ut den elfteseedade ryskan Tatjana Logunova med 15-6.
Emma Samuelsson är 1,80 meter lång och med sin räckvidd är hon svår att komma åt. Gång på gång kunde Samuelsson kontra in stötar när Logunova anföll.
Sedan manövrerade hon den 37-åriga fransyskan Hajnalka Kiraly Picot med 15-13 efter underläge med 8-12.
Det fick räcka. För den här gången.
- Det är häftigt att komma bland de åtta bästa på OS. Jag trivs i det här sällskapet och tror att jag har en framtid här, sade Emma Samuelsson.

Thomas Eriksson/TT

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida