Manny Pacquiao. Foto: Marcel Thomas
Manny Pacquiao. Foto: Marcel Thomas
Foto: Gene Blevins
 Foto: Gene Blevins
Foto: Gene Blevins
 Foto: Gene Blevins

Manny Pacquiao får sparken av Nike

Publicerad

Den filippinska boxaren Manny Pacquiao uttalade sig nyligen nedsättande om homosexuella.

Nu har Nike rivit sitt kontrakt med honom.

"Vi tycker att Manny Pacquiaos uttalande var motbjudande", skriver Nike i ett pressmeddelande enligt Daily Mail.

Stjärnboxaren Manny Pacquiao är omåttligt populär på Filippinerna och kandiderar för närvarande för en plats i senaten.

Men under en tv-intervju som hölls nyligen orsakade han en skandal då han uttalade sig nedsättande om homosexuella.

– Ser man någonsin djur som ligger med någon av samma kön? Djur är bättre än homosexuella eftersom de kan skilja mellan man och kvinna. Om män ligger med män och kvinnor ligger med kvinnor så är de sämre än djur, sa han enligt Daily Mail.

Bad om ursäkt för uttalandet

Uttalandet fick stor uppmärksamhet över hela världen och fördömdes på många håll. Det ledde till att Pacquiao på tisdagskvällen offentligt bad om ursäkt.

"Jag är väldigt ledsen över att jag sårade folk genom att jämföra homosexuella med djur. Snälla förlåt mig. Jag står fast vid att jag är emot samkönade äktenskap med tanke på vad Bibeln säger. Men jag fördömer inte HBTQ-rörelsen", skrev han på sin Facebooksida.

Nike river kontraktet

Det räckte inte för Nike, som har varit en storsponsor till Pacquiao. På onsdagskvällen meddelade de att de med omedelbar verkan avslutar sitt samarbete med boxaren.

"Vi tycker att Manny Pacquiaos uttalande var motbjudande. Nike är strikt emot diskriminering i alla former och vi har en lång historia av att stötta och stå upp för HBTQ-rörelsen. Vi har inte längre ett samarbete med Manny Pacquiao", skriver de i ett pressmeddelande enligt Daily Mail.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida
ANNONS: