ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Abrahamian: "Jag är stolt över vad jag gjorde"

ANNONS:
FAKTA

Semifinalen mellan Ara Abrahamian och Andrea Minguzzi slutade med skandal. Men vad var det egentligen som hände? Här är sanningen om domarkaoset  -  som kostade Ara en OS-final.

1. TVÅ RONDER KAN RÄCKA
Matcherna avgörs i tre ronder. Varje rond är två minuter lång. Men vinner en brottare de första två ronderna är matchen över. Brottarna inleder varje rond stående.

2. NER PÅ KNÄ
Men efter en minut ska ena brottaren ner i parterr. Det vill säga på knä. Den med flest poäng efter en minut får först koppla grepp. Lyckas han inte ta poäng inom 30 sekunder får motståndaren en poäng. Sedan växlar brottarna parterr-läge. Men efter en minut är ställningen oftast 0- 0.

3. LOTTEN AVGÖR
Då lottas vem som ska ner i parterr först. Att gå ner i parterr sist i ronden är en klar fördel. Lyckas inte motståndaren ta poäng döms man nämligen som rondvinnare - även om ställningen är oavgjord.

4. ANKLAGAS FÖR REGELBROTT

Allt Ara behöver göra i slutet av andra ronden är att hålla undan i sitt parterr-läge. Lyckas han med det kommer han att vinna ronden - trots poängen 1- 1. Men plötsligt anser matchdomaren Jean-Marc Petoud att Ara försöker ta sig ut på mattans blå yta, så kallad matchflykt. Han påstår även att Ara blockerat italienaren otillåtet.

5. STRAFFAS - OCH FALER
Domaren Jean-Marc Petoud vill straffa Ara och ge poängen till italienaren. Men kanadensiska poängdomaren Lee Ronald Mackay håller inte med. Överdomaren Guillermo Orestes Molina Gonzalez tvingas fattas sista beslutet: Ara ska straffas - och matchen är över.

6. VILDA PROTESTER
SOK:s sportchef Glenn Öst försöker få kontakt med internationella brottningsförbundet Fila för att lämna in en protest. 45 minuter före finalen får Östh och förbundskaptenen Leo Mylläri träffa Fila:s president Raphaël Martinetti och generalsekreteraren Michel Dusson. De studerar matchvideon. "Videostunden var generande för Fila. Ara hade kanske ett finger ute i det blå området, medan italienaren var ute med hela kroppen utan att bli bestraffad", säger Östh. Men det ilskna mötet ger ingenting. Ara missar OS-finalen.

Visa merVisa mindre
Läs mer
PEKING. Knäet är svullet och han haltar lätt när han möter oss i Pekingnatten. Det har gått drygt fem timmar sedan han chockade en hel idrottsvärld genom att slänga bort sin bronsmedalj.
- Mitt hjärta gör ont. Men jag är stolt över vad jag gjorde, säger Ara Abrahamian.
Ända sedan förlusten i OS-finalen i Aten 2004 har Ara Abrahamian laddat för den här dagen. Den skulle bli hans största stund i karriären.
- Och så blev det så här i stället, säger han och ler.
Vi träffar honom utanför OS-byn där de aktiva bor. Han tackade nej till att medverka i SVT:s OS-studio någon timme tidigare. Nu ser han fräsch ut, har precis tagit en dusch.
- Men jag kommer nog inte att sova någonting i natt.

Redan klassiskt

Samtidigt rapporterar journalister från hela världen om den svenske brottaren. Bilderna från när han efter karriärens sista match lämnade sin medalj på mattan är redan klassiska.
Efter sin dramatiska handling riskerar Ara nu att bli ifråntagen bronset.
- Det bryr jag mig inte om. Det är ändå bara en låtsasmedalj för mig. Men Sverige ska inte bli av med den. Det var mitt beslut att lämna prispallen.
- Först tänkte jag skita helt i prisutdelningen. Men då hade det inte gett samma effekt. Och hade jag stått kvar på pallen hade jag känt mig falsk.
Förstår du hur stort genomslag det här har fått? Även utanför Sverige.
- Ja, och det är bra. Jag förstår att många tyckte att det jag gjorde var fel. Men jag hoppas att det inte bara ses som en "skandal". Jag ville visa för hela världen hur fel brottningen styrs.
Vad har du fått för reaktioner?
- Många brottare och tränare har kommit fram och stöttat mig.
- Det är svårt att veta hur det tas emot i Sverige. Många är nog besvikna på mig. Men det är jag som har kämpat för den här dagen. Jag som har tränat.
IOK:s vicepresident Gunilla Lindberg kritiserar ditt agerande. Hur ser du på det?
- Det förstår jag inte. Hon som är en så hög pamp borde jobba för att rensa upp inom brottningen i stället.

Ångrar ingenting

Den person Ara Abrahamian är mest förbannad på är Raphaël Martinetti, president i det internationella brottarförbundet.
- Han tog ifrån mig min dröm, säger Ara.
Vad har de andra OS-brottarna sagt?
- Många tyckte att jag gjorde rätt. De tycker att Raphaël Martinetti ska hängas.
Vad ska du göra nu?
- Jag blir kvar i Peking till den 18:e. Vad som händer sen... Jag vet inte. Det är lite svårt att tänka klart efter allt som har hänt.
Något du ångrar?
- Nej.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: