AnnonsInnehåll från Svenska Spel
 

Det här händer när du skickar ett brev

Publicerad

Mellan brevlåda och brevinkast händer det mycket. Brevet till kusinen passerar både robotar och människor. Och åker minst fyra olika fordon. Så här går det till.

1. Du postar brevet

Efter att du har stoppat ditt brev i den gula lådan hämtas posten av en brevbärare som kör posten till en så kallad distributionshubb. Det är i princip en omlastningsplats där skåpbilar sammanstrålar för att lasta all post i större lastbilar. Därifrån körs posten till en av landets nio brevterminaler.

Visste du att ...

... PostNord har cirka 23 000 brevlådor runt om i Sverige.


Här kan du läsa om paketets väg.

 

2. Brevet sorteras på en terminal

Alla brev går igenom en maskin som sorterar breven tio gånger snabbare än en människa. Maskinen läser av all information på kuvertet och stämplar det sedan med en orange kod. Koden, som på grund av sin färg kallas för apelsinkod, är brevets id-handling och visar vilken destination det ska till. Breven sorteras utifrån riktning – om ett brev exempelvis ska till Alingsås sorteras det till terminalen i Göteborg. Processen tar fem till tio minuter, därefter lastas posten för att transporteras till nästa terminal.

Visste du att ...

... man förr i tiden sorterade breven på tåg, i kupévagnar som var inredda med fack. När tåget anlände till stationen var posten färdigsorterad och lämnades av i en säck. Postvagnarna var försedda med brevinkast, där allmänheten kunde posta brev.

 

3. Brevet färdas genom landet

För att transportera breven till nästa terminal används för det mesta tåg. De brev som ska väldigt långt lastas dock på flyg, så att de hinner fram till nästa terminal i tid. De sorterade breven läggs i lådor som staplas på vagnar och därefter lastas på tåget eller flyget.

Visste du att ...

... PostNord har flera postterminaler med räls inuti terminalen, så att tågen kan åka raka vägen in. I terminalerna på Arlanda och i Umeå finns dessutom plats för mindre flygplan.


PostNord – från platta kuvert till e-handlade paket.

 

4. Brevet sorteras på nytt

När breven har levererats till nästa terminal sorteras de på nytt i maskin. Denna gång sker en finsortering. Till skillnad från på förra terminalen, då alla brev sorteras i nio olika riktningar, sorteras breven nu i upp till 5 000 riktningar. Dessa riktningar motsvarar större kunder, postkontor eller brevbärarslingor.

Visste du att...

...brevbäraren får en stor del av posten sorterad i den ordning som breven delas ut. För bara två år sedan fick man sortera allt för hand. Nu sker endast en mindre del av sorteringen manuellt.

 

5. Brevet delas ut

Brevbäraren lastar breven på en cykel, flakmoped eller en bil. Därefter åker brevbäraren ut på sin tur och levererar posten. Vykortet når din kusins brevlåda!

Visste du att ...

... PostNord Sverige under 2016 levererade totalt 1 759 miljoner brev och andra försändelser.

Till Expressens startsida
HÄLSOLIV

Gå ner i vikt till midsommar – utan att räkna kalorier

– Testa nya hälsoappen Wellie gratis