ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Warszawa - en stad att glassa i

ANNONS:
FAKTA

Resa hit: Lågprisflyg med Wizz Air från Skavsta, Göteborg City Airport och Malmö, och Norwegian från Arlanda. SAS och polska Lot flyger också från Arlanda. Prisexempel: 542 kronor tur och retur med Wizzair från Arlanda i september.
Bo: Castle Inn, nyöppnat hotell med individuellt inredda rum och bästa läge i Gamla stan. Dubbelrum från 690 kronor. Ett annat trevligt alternativ är Harenda, ett trestjärnigt hotell på gångavstånd från Gamla stan. Lyxresenären väljer Le Meridien Bristol, medan budgetresenären tar in på Oki Doki, ett vandrarhem med rum som inretts av olika konstnärer.
Äta: Piroger, korvar och soppor om du vill äta polskt. I Gamla stan finns gott om restauranger med överpriser. Polka är ett trevligt och prisvärt alternativ, med polsk mat i mysig miljö på Swietojanska 2. Kommunistkitchiga Oberza Pod Czerwnym Wieprzem ligger lite avsides (Zelazna 68) men är en kul temarestaurang med uniformerade servitörer och rätter döpta efter kommunistledare. Missa inte heller att äta lunch på någon av alla mjölkbarer. Här får man en mättande måltid för under en tjuga.
Prisnivå: Billigare än hemma, men inte så mycket som tidigare.
Klimatpåverkan: Utsläpp från flyg Stockholm-Warszawa, t/r, cirka 540 kg koldioxidekvivalenter/person (Källa: Atmosfair.com)
Info: www.warsawtour.pl

Visa merVisa mindre
Tidigare artiklar
Visa flerVisa färre
Skotthål efter andra världskriget, Stalins kulturpalats och moderna hotellbarer.
En weekend i Warszawa är en vindlande resa.
30:e våningen - här är bästa stället att börja utforska Warszawa. Utsikten från Stalins kulturpalats är lika imponerande som byggnaden i sig. Mastodontbygget mitt i stan påminner om kommuniståren och är en sorts "Välkommen till öst"-hälsning för alla turister.
Kaféet högst upp är dock ingen svindlande upplevelse - det för snarare tankarna till ransoneringsåren. Så vi åker ner igen och fortsätter till paradgatan Nowy Swiat. Mittemot en modern kaffekedja hittar vi det anrika kaféet Blikle. Här är specialiteten ostkaka, en fluffig och lagom söt historia som kommer med jordgubbssås och utmärkt kaffe.

Kvarteren är ett måste

I Gamla stan är det första som möter oss en svensk. På en kolonn står kung Sigismund Vasa och blickar ner över Slottstorget. Det var han som gjorde Warszawa till huvudstad när han lämnade Krakow på 1500-talet och bosatte sig på Warszawas slott. Det byggdes upp från grunden efter att ha förstörts under andra världskriget, precis som hela Gamla stan. I dag är området med på Unescos världsarvslista och ett "måste", trots myllret av turister, gatumusikanter och restauranger med överpriser. Men stanna inte för länge - Warszawa är så mycket mer.

Kockarna står för showen

Missa till exempel inte Upprorets museum. Här får vi följa invånarnas kamp under och efter andra världskriget - och får bättre förståelse för dagens Warszawa.
På vägen ut träffar vi Kaj Malachowski, en lokalbo med fler kulturtips.
- Vill ni veta mer om stadens historia ska ni gå till Historiska museet i Gamla stan. Alla går till Slottet, men dit är det inte många som hittar.
- Något annat som jag verkligen rekommenderar är att gå på Kammaroperan. Publiken är ungefär lika stor som orkestern och det är en fantastisk upplevelse.
Samma kväll hamnar vi på en föreställning av ett helt annat slag, restaurangen U Kucharzy. De höga borden runt det öppna köket är lite som en läktare runt en scen. Vi tar plats på första parkett. Och får se kockarna själva servera soppan vi beställt, direkt ur grytan.
Det är inte Kammaroperan, men en fantastisk upplevelse - både för ögonen och gommen.

Vodkafabrik - kulturcentrum

Nästa dag tar vi spårvagn över floden, till stadsdelen Praga. Hit tog man sig tidigare på egen risk. I dag håller de slitna kvarteren på att förvandlas till Warszawas Brooklyn, med konstnärer som öppnar nya ateljéer, barer som lockar över folk från väst och en gammal vodkafabrik som blivit kulturcentrum.
En bit bort förbereds för en helt annan kultur: en ny arena som blir skådeplats när fotbolls-EM avgörs i Warszawa 2012.
Så är det i hela staden, det nya bredvid det gamla. Grå 70-talsarkitektur bredvid blänkande skyskrapor.
Sista kvällen tar vi hissen upp igen, till 40:e våningen och hotell Marriotts nya, mondäna panoramabar. Utsikten är minst lika häftig som från Kulturpalatset mittemot.
Det är bara två olika sidor av Warszawa.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: