Foto: Mia Lindh
 Foto: Mia Lindh

Mellersta skärgården

Publicerad
Uppdaterad
Din guide till Dalarö, Huvudskär och Fjärdlång.

Dalarö


Kanske den mest skärgårdscharmiga träffpunkten för rederiernas linjetrafik. Inte för inte kallade August Strindberg Dalarö för "Porten till Paradiset". Dessutom en hamn man lätt kan nå via bilväg. På Dalarö finns många historiska platser att besöka och du kan både äta gott och bo flott.

MAT:
Dalarö Krog Mysingen. Serverar varmrätter, lättare luncher och brunch.
Dalarö Handelsbod och blomsterkafé. Så där uppsluppet och enkelt man gärna vill ha det på semestern. Endast sommaröppet, slår upp portarna på Odinsvägen i maj.
Strand Hotell. Stor restaurang vid havet med maffig uteservering. Det familjära skärgårdshotellet driver också Skärgårdsdoktorns Krog bara fem meter från kajkanten.

BO:
Dalarö Hotel Bellevue. Finfin utsikt över vackra Jungfrufjärden i ståtlig byggnad från sekelskiftet. Dubbelrum från 1 190 kronor. Restaurang med härlig terrass.
Vandrarhemmet Lotsen. Sägs vara Sveriges minsta med fyra sängplatser på vintern och åtta på sommaren. Ligger just vid vattenbrynet. Rum från 400 kronor. Tel: 08-50151636. www.svenskaturistforeningen.se/sv

ATT GÖRA:
Skärgårdsbebyggelsen är väl bevarad från tiden då Dalarö var den viktigaste infarten till Stockholm och en betydelsefull lots- och tullort. Besök museet Tullhuset eller varför inte bara strosa runt i de vackra miljöerna med en glass i handen och sedan ta ett dopp vid badplatsen? Mer info på www.dalaro.se.

RESA HIT:
Med egen bil eller pendeltåg från Stockholms Central till Västerhaninge och buss 839, cirka 1 timme. Eller Waxholmsbåt från Stockholm, 110 kronor enkel tur.

Huvudskär & Fjärdlång


En ögrupp med cirka 200 mindre öar, kobbar och skär som lockar med hisnande vyer. Naturen är karg med vindpinad växlighet.
Här kan du njuta av stillheten, de många soltimmarna och de släta klipporna. Huvudskär är känt för ett rikt sjöfågelliv och att sälarna trivs här. Både Fjärdlång och Huvudskär har varsitt vandrarhem.

MAT:
Tar du med och lagar själv. På Fjärdlång finns ett sommarcafé.

BO:
Fjärdlång. Ta in på idylliska vandrarhemmet Thielska Villan. Det går också att hyra stugor. På Fjärdlång finns även gästhamn, samt stora ängar för dem som vill campa.
Huvudskär. Vandrarhemmet Tullhuset har 22 sängplatser och består av tre lägenheter med kök.

ATT GÖRA:
Fjärdlång passar barnfamiljer särskilt bra med sin långgrunda sandvik vid hamnen. För de allra minsta finns en liten sagostig med tomtar och troll. Den som uppskattar att röra på sig kan utforska två uppmärkta vandringleder. Kajaker, roddbåtar och fiskeutrustning går att hyra.

RESA HIT:
Huvudskär: Egen båt, eller med Huvudskärsbåten från Dalarö eller via Fjärdlång. Pris för enkeltur Dalarö-Huvudskär 210 kronor. www.otaxi.se.
Fjärdlång: Med Waxholmsbolaget: Strömkajen/Stockholm-Fjärdlång 130 kronor enkel resa, tar cirka 3,5 timmar. Även Waxholmsbåten går från Dalarö hamn. Eller ta pendeltåget från Stockholm till Handen station, därifrån buss 839 till Dalarö.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida