Skönhetstips och prylar

Allt om inre och yttre hälsa.

Sajten för alla vinnare

Här delas det ut superbonusar.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Storlek på text:
Skriv ut text
Väljer du att bo på ett slott i närheten av Edinburgh har du möjlighet att åka på sjömonsterspaning vid Loch Ness. Här syns Urquhart. Väljer du att bo på ett slott i närheten av Edinburgh har du möjlighet att åka på sjömonsterspaning vid Loch Ness. Här syns Urquhart.

Kunglig weekend i sköna Skottland

Annons:
FAKTA

Bästa tiden: Regn är väldigt vanligt i Skottland, men vädret är ombytligt - ofta följs en regnig förmiddag av en solig eftermiddag. Maj och juni är pålitligast när det gäller sol och uppehållsväder, juli och augusti kan vara regniga.
Resa dit: Lågprisflyg direkt till Edinburgh från Skavsta och Göteborg med Ryanair.
Flygtid: Cirka två timmar.
Bra att veta: Edinburgh är en stor sevärdhet i sig, i synnerhet Gamla stan. Härifrån arrangeras också ett otal bussutflykter i regionen, som till whiskyfabriker, sjömonsterspaning vid Loch Ness och rundturer i de skotska högländerna.
Prisnivå: Enligt företaget X-changes semesterindex är Storbritannien marginellt billigare att semestra i än Sverige (åtta procent).
Valuta: Brittiska/skotska pund. Ett pund motsvarar cirka 10:50 kronor.

Totalt spa-slapp eller värsta riddarsporterna. Ett veckoslut i skotsk slottsmiljö är skönt annorlunda.
Det finns gott om gamla slott och borgar i Skottland, omsusade av både historiska berättelser och spöklegender. Flera är öppna för turistboende. Att vi hamnar på just Dalhousie Castle beror på bekvämligheten - som svenskar tvekar vi att hyra bil och ge oss ut i den skotska vänstertrafiken. Dalhousie har fördelen av att bara ligga tjugo minuters taxiresa från storstaden Edinburgh (nära orten Bonnyrigg).
Men trots det korta avståndet känns det som att transporteras till en annan tid.
Dalhousie ligger rofyllt för sig själv, omgivet av ett stort område park och skog på en bädd vid floden Esk.
Slottet, som är sjuhundra år gammalt, har ett krigiskt förflutet med sitt strategiska läge nära gränsen mellan Skottland och England. På 1300- och 1400-talen både beboddes och belägrades det av flera engels-ka kungar och upprorsledaren Oliver Cromwell erövrade det 1648. Det gick lugnare till när drottning Victoria drack te här 1840.
I dag är slottet ett lyxigt hotell med stort spa, finsmakarkrog och 29 rum, samtliga med unika interiörer (alla rum är döpta efter historiska personer - vi bor i Oliver Cromwellsviten).
Den som förväntar sig det mysiga och typiskt skotsk-brittiska blir inte besviken: slottet myllrar av enorma öppna spisar, stora lädersoffor, snygga möbler och bokhyllor i mörkt trä, toaletter i gammalt vackert kakel, eleganta mattor och tapeter, riddarrustningar och allehanda uppstoppade jakttroféer.

Vigselringar från skyn

Det är en idealisk miljö att bara slappa i. Varva fina skogspromenader med afternoon tea i "Orangeriet" och lyxig middag i valvrestaurangen The Dungeon med sin rustningssamling. Den som förbokar kvällens femrättersmeny på Dungeon (kostnad 49:50 pund) serveras gratis drink i biblioteksbaren en halvtimme före middagen.
Gästen som söker lugn och ro har också behållning av slottets stora och hypermoderna spa med en rad olika bad samt hälso- och skönhetsbehandlingar.
Men den rastlöse behöver inte sitta stilla länge i den här miljön. Golf är urgammal tradition i regionen - i slottets närhet ligger inte mindre än femtio golfbanor.
Slottet själv ståtar med attraktioner med rötter i Dalhousies gryning på 1200-talet. Här finns till exempel det kittlande "Falkoneriet", en samling om inte mindre än 65 jaktfåglar som kan skådas fjättrade till små pinnar i slottsträdgården. Fåglarna - inte minst de tjugofem falkarna - är hårt arbetande djur som hyrs ut till jakter över hela Skottland. De nyttjas också till uppvisningar på slottet. Brudpar som gifter sig i kapellet här kan till exempel få sina ringar levererade till altaret från skyn - av ugglor.
Strax intill fågelparken står ett par tonårskillar med rejäla pilbågar i händerna. En energisk instruktör är ideligen framme och korrigerar pojkarnas kroppsställningar och grepp om bågen. Borta i skogsbrynet står piltavlan. Sakta men säkert blir killarna allt träffsäkrare.
Slottet tillhandahåller såväl pilbågslektioner som övningar i ler-duveskytte. Och inte nog med det: ett anslag i receptionen berättar att den som eventuellt vill flanera markerna i hårt väder gärna får låna Wellingtonboots. Sådana strapatser får bara ett påföljande pass framför någon av slottets stora öppna spisar att framstå som ännu ljuvligare.
.
Annons:
Annons:
MEST LÄSTA ARTIKLAR PÅ ALLT OM RESOR
Annons:
Annons:
Annons:
BLOGG
MEST LÄST I DAG
Annons:
ALLT OM RESOR
Senaste artiklar
ALLT OM RESOR
Annons:
ALLT OM RESOR
MAGASINET
ALLT OM RESOR
Annons:
KONTAKTA OSS
ALLT OM RESOR

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar:
Ajax loader