ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
Museet berättar en lång och svår historia på ett underhållande, modernt och intelligent sätt.
Museet berättar en lång och svår historia på ett underhållande, modernt och intelligent sätt.

Historiska i Tallinn - en toppmodern historia

ANNONS:
SÅ HITTAR DU HIT

Adress: Pikk 17.

Entréavgift: Fem euro (cirka 43 kronor).

Öppettider: Dagligen klockan 10-18. Stängt under helgdagar samt september-april - liksom alla onsdagar. Guidade visningar finns.

Läs mer: www.ajaloomuuseum.ee

Visa merVisa mindre

Det finns bara ett rättvisande ord om Historiska Museet i Tallinn:

Fantastiskt!

Efter att ha tillbringat ett par omtumlande timmar i vackra Stora Gillets hus i Tallinns gamla stad inser jag att jag till sist hittat vad så många andra museer världen över förgäves försökt övertyga mig om att de är:

Ett i ordets rätta bemärkelse modernt museum där den yngre hälften av oss, internetgenerationen, kan känna sig fulltständig vana och hemma.

Bland tänkare i utställningsfixarvärlden talas det i evighet om interaktivitet och andra moderna begrepp men det är ofta mer prat än attraktiv, fungerande verklighet.

Men på Historiska Museet i Tallinn brukar man moderniteter som pekskärmar, datorer, modern design och allehanda teknik på ett mycket vasst och vinnande sätt. Bara en sådan sak att anläggningen, trots att det är inhyst i ett pampigt 1400-talspalats, ser ut som designad av Apple: montrarna har böljande glas eller är i form av stora glasbubblor på svarta metallställ.

Jordnära anslag

Själva bordsytan på ett stort pampigt skrivbord visar sig vara ett datoriserat rollspel där du kan välja mellan ett antal olika roller i ett spel utmed den mäktiga handelsorganisationen Hansans handelsrutter på 1300- och 1400-talen. De moderna greppen varvas med en diger vapensamling, åldriga finmöbler, högtidsdräkter och mycket annat.

I entrérummet domineras väggen av sju tv-skärmar i olika storlekar som i samspel med varandra berättar de senaste 11 000 årens estniska historia på elva minuter. Ett lysande grepp.

Ännu mer vinnande blir saken av att anslaget för utställningen är så jordnära. Så här heter det i välkomstfoldern:

"Om man begrundar det hårda klimatet, den steniga jorden, alla krig och gånger Estland erövrats och pesten och svälten så måste det finnas speciella skäl att folket här har överlevt. Skälen är uthållighet, tålamod - eller ren envishet - som skapat en enastående miljö och en unik kultur."

Som ni märker handlar det inte det minsta om slå-sig-för-bröstet-patriotism eller förskönande historieomskrivningar. Här får vi den grymma sannberättelsen om ett genom årtusenden ofta plågat folk.

Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
KRÖNIKÖRER JAG FÖLJER
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: