Ett gäng pelikaner vilar sig i solen med Panama City i bakgrunden. Foto: Arnulfo Franco
Ett gäng pelikaner vilar sig i solen med Panama City i bakgrunden. Foto: Arnulfo Franco

De 45 bästa resmålen 2012

Publicerad
Uppdaterad
Nu är den här - New York Times prestigefyllda lista över de 45 bästa ställen att resa till under 2012. Och hör och häpna, svenska Dalarna lyckades knipa 44:e platsen.
Panama är det bästa stället att åka till under det nya året, enligt New York Times lista över de 45 bästa resmålen 2012. Förstaplatsen motiveras med landets sprudlande ekonomi, mängden av skyskapor som byggs och ger Panama City en ny skyline. Stadens förändliga karaktär har gjort att de historiska kvarteren satts på Unescos världsarvslista och där samlas trendiga konstnärer och bohemer på de många kaféerna, barerna och gallerierna. Dessutom erbjuder Panama även paradisstränder och snorkling i världsklass vid landets karibiska kust och skärgården Bocas del Toro som blivit en populär destination för backpackers.

Designhuvudstad

Andraplatsen går till vårt grannland Finland och Helsingfors, som utsetts till World Design Capital 2012. Enligt New York Times, har Köpenhamns och Stockholms trendighet smittat av sig på den finska huvudstaden och bidragit till att sätta världens ögon på nästa skandinaviska stad. Tidningen nämner också världsberömda restauranger som Chez Dominique och Olo, den sistnämnda som nyligen fått en Michelin-stjärna.

Glittrande sjöar och djupa skogar

En riktig nykomling på listan är rymden som hamnar på en hedrande tjugonde plats. Richard Bransons Virgin Galactic har börjat sälja biljetter till de första kommersiella rymdresorna och hittills har cirka 450 personer köpt biljetter till SpaceShipTwo för 200 000 dollar styck. Dock har inget startdatum för resorna satts och det senaste budet är att inga kommersiella rymdfärjor kommer lyfta förrän 2012.
Men den placeringen som kanske förvånar mest, eller kanske inte alls, är Dalarna som med nöd och näppe lyckades sno åt sig den näst sista platsen. New York Times menar att trots att kanske Stockholm och Göteborg är mest kända för internationella resenärer lockar Dalarna med vasalopp, midsommarfester, glittrande sjöar och djupa skogar. Klyschorna haglar men även nämns konstnären Anders Zorn och den älskade Dalahästen.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida