Annons:
Annons:
Nyheter

Här går Kakan till karateattack mot cancerhotet

Annons:

Tycker du det är svårt att säga nej till den där frestande cigaretten? Då borde du kanske testa att göra samma sak som i det här klippet.

Konstnären och medieprofilen Kakan Hermansson frontar under april månad Cancerfondens nya kampanj "30 dagar – 30 Nej!"

Syftet är att varje dag säga nej till saker som ökar risken att drabbas av cancer.

Annons:

Varje år drabbas ungefär 60 000 personer av cancer och om 25 år beräknas mer än 100 000 personer drabbas varje år – men genom hälsosamma levnadsvanor riskerar färre att drabbas.

När konstnären och medieprofilen Kakan Hermansson var 18 år fick hennes då 14-åriga lillasyster cancer.

Vart tredje fall av cancer kan förebyggas genom att säga nej till dåliga vanor, vilket Kakan Hermansson och Cancerfonden vill få dig att förstå med kampanjen "30 dagar – 30 Nej".

– Det handlar inte om att man ska lägga om hela sitt liv, utan göra små förändringar. Utmaningen går över trettio dagar, så kanske man kan hoppa något en dag, säger Kakan.

Genom att bjuda på en serie med humoristiska sketcher där Kakan visar hur hon kämpar med att säga nej, hoppas de på att ge folk motivationen att göra mer hälsosamma val.

Hon vill även förtydliga att man inte i förväg kan veta vem som får cancer och att det inte handlar om att skuldbelägga, men att alla har rätt att veta hur man kan minska sin risk att drabbas.

Vill du också säga nej?

Vill du också säga nej?

Varje dag under april månad kommer utmaningar, inspiration och tips delas i Cancerfondens Facebook-event "30 dagar – 30 nej".

Genom att använda hashtaggen #Nejtillcancer kan du utmana dig själv och dina vänner att säga nej till söndagsteken, cigaretterna, soffan, alkoholen och att undvika solen mitt på dagen.

Fakta: Cancer

Varje år får cirka 60 000 personer ett cancerbesked. Cancer är samlingsnamnet på cirka 200 olika sjukdomar. De vanligaste cancerformerna i Sverige är: prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer. När cancer uppstår har en balans i celldelningen rubbats. En cancercell delar sig ohämmat och bildar till slut en tumör.

Forskning visar att det viktigaste man kan göra för att minska sin risk för cancer är att:

• Inte röka
• Skydda sig mot solen mellan klockan 11 och 15 under sommarmånaderna
• Vara fysiskt aktiv minst 30 minuter, de flesta av livets dagar
• Äta en hälsosam kost som innehåller mycket grönt och frukt och undvika processat kött
• Avstå alkohol eller dricka måttligt
• Hålla normalvikten genom livet

Källa: Cancerfonden

Annons:
Annons: