Annons:
Annons:
Krönika
Nyheter

Har du aldrig ljugit om hur gammal du är någon gång?

Krönikör
Dan Edström
Annons:

På systemet. I krogkön. När du raggar. När du är fåfäng.

Så varför inte om du inte vill skickas tillbaka till ett land där det är krig?

Annons:

Det ljugs om ålder hela tiden i Sverige. Det är inget nytt. Varje dag, någonstans i landet, försöker någon förändra något i sitt liv genom att lägga till eller dra av några år på sin ålder.
Det kan vara för att komma in på krogen, med hjälp av syrrans körkort eller kusinens pass.
Eller så är det Systembolaget som avslöjar någon som inte har åldern inne med några burkar Kopparbergs 7.0 i korgen.
Och det där ungdomskortet på länstrafiken du har i plånboken, trots att du är över åldersgränsen, det skäms du väl inte ens för längre.
Ja, och inne på den där krogen så kanske tjejen med syrrans körkort får höra att mannen som oinbjuden lagt handen på hennes rumpa är 38 år gammal. Fastän han rätt uppenbart passerat 50 och färgat håret ett årtionde för att dölja de gråa stråna.
Och om du skulle genomföra ålderstester på Tinder skulle nog resultaten avslöja att hela världen är en enda stor åldersbluff.

Så jag upprepar frågan från ingressen: Varför skulle du inte ljuga om din ålder om du vill undvika att skickas tillbaka till ett krig eller till fattigdom?
Om du är 20 och kommer från ett land som inte automatiskt ger dig ett uppehållstillstånd i Sverige, är det då så otroligt konstigt att du då säger att du är 17 när du reggar dig hos Migrationsverket?
Eller så kanske du tar i och säger att du är 15, bara så att du är på den säkra sidan om 18-årsgränsen när ditt fall väl tas upp av myndigheterna. Jag säger inte att det är rätt. Alla ärenden ska såklart utredas av myndigheterna och om en lögn avslöjas får ju den som ljugit ta konsekvenserna. Precis som på Systemet eller i krogkön.

Men det är väldigt lätt att förstå lockelsen i lögnen.

De ensamkommande barnens åldrar kopplas också väldigt ofta samman med skäggväxt och sexualdrift.
I ett inlägg på en "sverigevänlig" författares blogg skriver en anonym lärare att killarna i hennes gymnasieklass är skäggiga och tittar på henne med trånande blickar. I kommentarer tolkas det som bevis på att alla killarna är över 18.
Vips har en massa män som växt upp i Sverige glömt när de själva började raka sig och hur garanterat en och annan av dem i tonåren dagdrömde om att bli förförd av skolfröken.
För killar under 18 som växt upp i Sverige är ju också barn, som har skägg och en pubertal könsdrift. Det är liksom inget som är olika beroende på var du kommer ifrån.

Frågan om de ensamkommande flyktingbarnen är komplex, den är en utmaning för samhället och det finns mycket som inte alls fungerar i dag. Vi behöver diskutera integration, utbildning, bostäder, framtid, kvinnosyn och jättemycket annat. Men att snacka skägg och ålderslögner, det är bara att jaga billiga poänger för att slippa diskutera lösningarna.

Annons:
Annons: