Annons:
Annons:
Livet

7 skäl till att sluta säga "Norrland” när du menar något annat

Annons:

Det är okej att säga Norrland när vi syftar på en stor del av mellersta och norra Sverige.
Men vi måste sluta säga "norrlänning" av slentrian och intressera oss för skilladerna mellan Gävle och Kiruna.

Inspirationen till listan fick vi av den här insändaren i Örnsköldsviks Allehanda.

Annons:

1. Norrländska är ingen dialekt

Nej, det finns ingenting som heter "norrländska". Det är stor skillnad på dialekten i exempelvis Gävle och Kalix, och det är 80 mil mellan orterna.
Och det är inte lätt att härma någon av dem - se bara på Filip och Fredrik.

2. Stockholmare kallas inte för svealänningar

2. Stockholmare kallas inte för svealänningar

Har du någonsin hört säga att en person från Malmö är "götalänning"? Eller att en stockholmare är "svealänning"? Nej, tänkte väl det.

3. Meteorologerna pratar om ett stort område

3. Meteorologerna pratar om ett stort område

När meterologerna pratar om extrem kyla i "Norrland" och syftar på norra Lappland, kan det mycket väl vara nollgradigt i Gävle. Som ja, också ligger i Norrland.

4. Nio landskap finns i Norrland

Norrland syftar på nära nog 60 procent av Sveriges yta och har nio (!) landskap: Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland.
Bilden är från Haparandas skärgård. Det ligger i Norrbotten. Dit är det 75 mil från Östersund i Jämtland. Båda ligger i Norrland.

5. Halva landet är viktigt att bevaka

5. Halva landet är viktigt att bevaka

Flera medieföretag har dragit ner på bevakningen av norra Sverige.
"Det påverkar bilden av Norrland. När man i riksmedia får veta saker som händer i Norrland är det ofta tokiga historier eller något riktigt allvarligt. Men vardagsrapporteringen av Norrland som en helt naturlig del blir mer sällsynt", säger journalisten Sofia Mirjamsdotter kring i Nordegren och Epstein i P1 i Sveriges Radio.

6. Klyschorna avlöser varandra

"I Norrland är det väl alltid mörkt", "Du är väl van vid kyla, du som kommer från Norrland" och "Ni har väl sprit på dunk, ni som är från Norrland" är kommentarer som får en att somna.
Många medlemmar i gruppen "Norrland. Ett eget land" på Facebook kan intyga att de ljusa sommarnätterna är något av det bästa med norra Sverige.

7. Se det med egna ögon

Programledare i radio säger ibland "nu får vi ett samtal från Norrland". Samma person skulle sannolikt aldrig säga "nu ringer någon från Götaland".
Det skulle bli förmodligen bli bättre om fler tog en semesterresa till norra Sverige och upplevde avstånden i verkligheten. Ni är välkomna - Höga Kusten-bron väntar.