Expressen rättar

Publicerad

Här rättar Expressen fel, oklarheter och missförstånd av betydelse. Expressens policy för rättelser hittar du här.

170116

Kapitalistfel. I gårdagens genomgång av Sveriges mesta skattebetalare blev det på ett ställe en lite märklig stavning av ordet "riskkapitalisten".

NOK? OK! En läsare undrade över tv-tablån i gårdagens sportbilaga. Där stod att Eurosport 2 12.30 skulle sända idrotten "NOK" och specifikt gällde det..."Gundersen"? Inget fel, egentligen. NOK är en (relativt) etablerad förkortning för nordisk kombination, där man tävlar i backhoppning OCH längdåkning. "Gundersen", uppkallat efter den norske NOK-profilen Gunder Gundersen, är termen för den inviduella tävlingsform som infördes 1985. Sedan dess börjar man med två backhopp följt av 15 kilometer längdåkning med jaktstart.

Fel nordisk kombination. I Alexander Isak-krönikan på gårdagens sportsidor beskrevs Martin Ödegaard som en dansk supertalang. "Supertalang" är ett adekvat epitet på (den nuvarande) 18-åringen, som värvades till Real Madrid redan som 16-åring – men nu gått vidare till Heerenveen i Holland. Dock är Ödegaard född i Drammen och alltså norrman.

2 x sedan. I gårdagens Thomas Mattsson-krönika om Trump – specifikt passusen om den "journalist-pool" som reser med presidenten – upprepades ordet "sedan" två gånger efter varandra.

Ett ord för mycket. I en artikel om en svensk man som avlidit i Thailand blev det ett i för mycket i ingressens första mening.

En bokstav för lite. I en mellanrubrik i Sport-bilagans artikel om pingislegenden Hans Alsér saknades en bokstav – det korrekta är "Flygrädslan smittade av sig".

170115

Skäl att rätta. I en bildtext på gårdagens nöjessidor lyckades vi stava "Eldsjälsgalan" med k i stället för j. Det borde vi inte ha gjort.

Två mål för lite. På gårdagens sportsidor stod på ett ställe att Sveriges handbollsherrar "bara" vunnit med 31–16 mot Bahrain i VM-premiären. Men slutresultatet blev faktiskt 33–16.

Felstavat förnamn. På gårdagens röda mattan-uppslag från Elle-galan fick festfixaren Micael Bindefeld sitt förnamn felstavat. Två gånger, dessutom.

Saknat. I bildtexten om James DeGale och Badou Jack på gårdagens sportsidor saknades ett mellanslag.

Ett s för lite. På gårdagens kultursidor hänvisades till "NWT: artikel". Ett s saknades i meningen.

170114

Flera skrivfel. I en text om dödsskjutningen av en 16-årig pojke i Malmö blev det flera skrivfel. I bildtexten skrev vi "har upprättades" i stället för "har upprättats", och "busshållsplatsen" i stället för "busshållplatsen". I brödtexten blev det också fel när vi skulle skriva Region Syd.

Otydligt. I redovisningen av Demoskops och Expressens januarimätning fanns ett ord för mycket med i en mening. Så här skulle det ha stått: "Den stora skrällen står Centerpartiet för. Partiet uppmäter 9,4 procent vilket är något bättre än i december och den högsta siffran på 27 år."

Dubbelfel. I en mening i gårdagens sporttext om SHL-mötet Djurgården–Brynäs skrevs ordet "förlängning" felaktigt i bestämd form. Dessutom saknades ordet "var".
T blev R. Treåriga fotomodellen Minea beskrevs som "Rreåriga Minea" i gårdagens tidning. Vilket förstås var fel.

Felstavat förnamn. Artisten/radioprataren Magnus Uggla heter just Magnus i förnamn. Inte så som vi slarvigt skrev i en bildtext på nöjessidorna i går.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag