Nya dokument ska visa att Polens förre president Lech Walesa samarbetat med Polens kommunistparti, för vilket han fick betalt. Foto: AP/TT Nyhetsbyrån/Fernando Llano
Nya dokument ska visa att Polens förre president Lech Walesa samarbetat med Polens kommunistparti, för vilket han fick betalt. Foto: AP/TT Nyhetsbyrån/Fernando Llano
IPN:s chef Lukasz Kaminski (bilden)ska enligt AFP ha hittat informationen i gamla polisfiler från 70-talet. Foto: Radek Pietruszka/Epa/TT
IPN:s chef Lukasz Kaminski (bilden)ska enligt AFP ha hittat informationen i gamla polisfiler från 70-talet. Foto: Radek Pietruszka/Epa/TT
Redan 1992, när Walesa fortfarande var president, riktades anklagelser mot honom. Foto: AP/TT Nyhetsbyrån/Fernando Llano

Redan 1992, när Walesa fortfarande var president, riktades anklagelser mot honom.

 Foto: AP/TT Nyhetsbyrån/Fernando Llano

Walesa påstås ha varit kommunistagent

Publicerad

Under 80-talet bekämpade han kommunismen via fackföreningsrörelsen och vann Nobels fredspris.

Nu kastas ett annat ljus över Polens förre president, Lech Walesa.

Nya dokument ska visa att han samtidigt samarbetade med Polens kommunistparti, för vilket han fick betalt.

Enligt AFP kommer informationen från statliga Institute of National Remembrance (IPN).

Institutet har som mål att dra fram inhemska oegentligheter som skedde i nazismens och kommunismens namn.

Nu riktar man anklagelser mot landets förre president, Lech Walesa, som under 80-talet var ledare för fackföreningen och sedermera partiet Solidaritet. Han ses av många som huvudfiguren i den polska motståndskampen mot kommunistregimen under det kalla kriget.

Anklagelserna handlar om att Walesa ska ha varit en, av kommunistregimen, betald agent som tillhandahöll information mot betalning. Detta menar IPN:s chef Lukasz Kaminski, som enligt AFP ska ha hittat den informationen i gamla polisfiler från 70-talet.

Lech Walesa kommenterade saken via sociala medier under torsdagen, där han i huvudsak bemötte anklagelser om påskrivna kvitton:

"Det kan inte finnas något material med min påskrift" säger han enligt AFP.

Friades år 2000

Det är inte första gången den förre presidenten har anklagats för att vara kommunistspion.

Redan 1992, när han fortfarande var president, riktades anklagelser mot honom. Då kom de från den dåvarande försvarsministern Antoni Macierewicz, som publicerade en lista med 60 misstänkta agenter. Walesa ska då ha funnits med under täcknamnet "Bolek".

En specialdomstol utredde år 2000 de många anklagelserna om Walesas eventuella spioneri å kommunistregimens vägnar, men han friades då.

Den nya informationen ska enligt IPN komma från dokument tillhörande en gammal general under kommunistregimen, Czeslaw Kiszczak. Den före detta generalen dog under förra året, och på så sätt ska dokumenten ha dragits fram i ljuset.

Flera hundra dokument

Flera experter har tidigare ställt sig tveksamma till Walesas kommunistkontakter, och enligt AFP har många pekat på det faktum att kommunistregimen lätt hade kunnat förfalska sådana för att underminera Walesas trovärdighet.

Men enligt Lukasz Kaminski finns det flera hundra dokument som pekar på att Walesa hade täta kontakter med regimen.

– Det finns 279 dokument med en agent som har kodnamnet "Bolek". Det finns även flera rapporter om möten mellan den hemliga polisen och agenten i fråga, säger han enligt AFP.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida