Vulkanutbrott på Island

Publicerad
Uppdaterad
Stora rökmoln stiger från vulkanen Grimsvötn på Island.
Nu hotar utbrottet flygtrafiken och flygtrafikledningen i landet har varnats.
I natt höll Island andan.
- De närmaste timmarna blir avgörande, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Expressen.se.
Grimsvötn ligger på glaciären Vatnajökull och har haft flera utbrott tidigare, senast 2004. Och ett nytt utbrott har varit väntat.
- Det har varit mycket jordskalsaktivitet en längre tid. Hur besvärligt utbrottet blir får tiden utvisa, men tidigare utbrott har inte vållat några större bekymmer, säger Reynir Bödvarsson.
Utbrottet syns från många platser i södra Island. Bente Hansen som bor fem mil från vulkanen säger till Dagbladet.no:
- Jag kan se askmolnet från mitt fönster, det ser större ut än vanligt. Det påminner mig om utbrottet vi hade i fjol.


"Avgörande inom timmar"

Utbrottet är i sin början och hur länge det kan hålla på vet ingen.
- Det kan antingen sluta snart eller fortsätta en längre tid. De närmaste timmarna blir avgörande, säger Bödvarsson.
Den isländska beredskapsmyndigheten har skickat ut en varning till flygtrafikledningen i landet så att flyg kan dirigeras om i fall det skulle bli nödvändigt.
Vatnajökull ligger tio mil sydost om Eyjafjallajökull, där förra årets utbrott spred askmoln som orsakade stora problem i flygtrafiken.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida