Lars Vilks hus utsattes för mordbrand. Foto: Helene Bengtsson /Mediabasen
Lars Vilks hus utsattes för mordbrand. Foto: Helene Bengtsson /Mediabasen

Vilks bostad utsatt för mordbrand

Publicerad
Uppdaterad
Konstnären Lars Vilks bostad har utsatts för en misstänkt mordbrand. Branden tog sig aldrig men Vilks känner sig nu tvingad att se över sina säkerhetsarrangemang.
- Jag kan inte vara säker i mitt hem, säger Lars Vilks till Expressen.se.
Enligt konstnären har polisen på platsen hittat adress och nycklar till en person.
Klockan 11.01 öppnade polisen en förundersökning om mordbrand i Nyhamnsläge, uppger Sofie Österheim vid Skånepolisen. Någon eller några ska ha slagit sönder ett fönster till Lars Vilks bostad, sprutat in bensin och tänt på gardinen.
Även på utsidan ska två försök ha gjorts till att sätta hemmet i brand. Branden tog sig aldrig.
- Det är bara svarta fläckar på skåpet och i taket men det är otrevligt nog ändå, säger Lars Vilks, som precis har åkt från sin bostad när han pratar med Expressen.se vid 13-tiden på lördagen.
- Det är en brottsplats och ingen får vara där.

Pet-flaska med bensin

Konstnären – som blev känd efter att ha avbildat muslimernas profet Muhammed som rondellhund – har både utsatts för hot och blivit misshandlad.
Vilks uppger att en pet-flaska med bensin har anträffats vid hans bostad. Även en bortslängd jacka med adress och nycklar till en person ska ha funnits i området.
Hur känner du nu?
- Fördelen med det här är att det gick så pass bra som det gjorde. Jag kunde ha fått allt utplånat. Nackdelen är att man nu för första gången har gått till attack mot mitt hus. Jag har förut blivit attackerad som person, nu attackerar man mig i mitt hem. De kunde inte veta om jag låg och sov eller så. Det är mordbrand och det är en upptrappning av situationen, säger Lars Vilks.
Har du inget larm?
- Jag har inte trott att jag har behövt det. Nu måste jag ha ett larm så att det börjar tjuta om någon kommer in på området. Det är självklart.
Blir du mer rädd efter en sådan här händelse?
- Nej, det är ungefär samma. Men jag har förstått en sak, det är en realitet. Jag förstår att jag inte kan vara säker i mitt hem. Det är bara ett faktum. Jag har orsak att vara orolig. Det blir svårt att vara där nattetid. Det finns en uppenbar risk att det sker någonting.
Vad tänker du om att flytta tillbaka till huset?
- Det kan ju inte ske omedelbart. Jag får vistas där dagtid eftersom jag måste arbeta och sedan får jag bo på mina gömställen där jag känner mig säker, säger Lars Vilks.
I eftermiddag skulle Danska tryckfrihetssällskapet hämta upp 1 000 signerade exemplar av Lars Vilks rondellhund i A3-format.

Tack för att du hjälper oss att rätta fel!

Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel.

Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattsonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning. Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till rattelse@expressen.se eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida