ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:

Vildsvinsstammen ökar snabbt

ANNONS:
Vildsvinsstammen växer explosionsartat i de svenska skogarna.
- Vi uppskattar att det finns närmare 30 000 djur och stammen fortsätter att växa mycket snabbt, säger doktorand Johan Truvé som forskar om vildsvinets utbredning.
Forskarna beräknar att det kommer att finnas närmare 50 000 vildsvin i Sverige inom 10–15 år. - Vildsvinet lever tämligen ostört i skogarna. De har inga fiender i naturen bortsett från människan. Över 90 procent av de vildsvin som dödas faller offer för jägarnas kulor, säger Johan Truvé. På 30 år har den vilda svenska vildsvinsstammen haft en remarkabel utveckling. Från att ha varit en utrotad djurart har stammen vuxit till 30 000 djur. Utrotad i flera hundra år"Den vilda vildsvinsstammen utrotades i Sverige någon gång på 1600–1700-talet och sedan dess har svinen endast funnits i hägn. Men under 1970-talet rymde ett antal svin och etablerade sig snabbt i det vilda, berättar Johan Truvé. I mitten av 1970-talet rymde ett antal vildsvin från ett hägn vid Åda i Södermanland och etablerade sig på Tullgarns ägor och sedermera på Mörkö. Rymningar skedde även på andra platser i landet och från mitten av 80-talet började etableringar av vildsvin ta fart. Sveriges Riksdag beslutade 1988 att vildsvinet tillhör den svenska faunan. Breder ut sig snabbt"Vildsvin finns i dag i stora delar av södra och mellersta Sverige och stammen breder ut sig med cirka fem kilometer per år. Det finns ingen självklar naturlig gräns för arten. Den kommer säkert att klara sig även i Norrland – åtminstone om det sker stödutfodring, säger Johan Truvé. Vildsvinet har snabbt blivit ett populärt vilt för jägarna. - Vildsvinskött är betydligt mörkare än vanligt svinkött och är saftigt och smakar riktigt gott utan någon framträdande viltsmak, säger Johan Truvé. Det finns ingen säker uppgift om hur många vildsvin som fälls i Sverige. Jägarförbundet uppskattar att det rör sig om cirka 3 000–4 000 djur per år. Det är dock ingen lätt uppgift att skjuts vildsvin. Djuret är aktivt på natten och under dagtid söker sig vildsvinen skydd i tätbevuxen och snårig terräng där de i sina daglegor är rätt fredade för eventuella jägare. - Den vanligaste jaktformen är vakskytte. Denna sker bäst vid månljus under vintern när marken är täckt av snö. Jakt med stötande hundar är också en relativt vanlig jaktform, säger Truvé.

Problem för jordbruket

Vildsvinen orsakar en del konflikter – inte minst för trafiken. Varje är dödas över 700 vildsvin i trafiken. Kollisionerna kan bli rätt kraftiga då ett fullvuxet vildsvin väger cirka hundra kilo. Vildsvinen är på många håll ett rätt stort problem för jordbruket eftersom de orsakar stora skador när de bökar omkring på åkrar och odlingar. De fyrbenta "jordfräsarna" kan också ställa till med stora skador på fotbollsplaner, golfbanor och i villaträdgårdar. - Det är ingen tvekan om att vildsvin orsakar stora skador på grödan. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist har uppmärksammats på problemet. Myndigheterna menar att ökad jakt är det effektivaste sättet att minska problemet. Men det är kanske inte så lätt eftersom i de områden där problemen är som störst så är inte alltid markägarna som äger jakträtten helt överens om tagen med jordbrukarna som ofta arrenderar sin mark, konstaterar Johan Truvé.
Mejla Skriv ut
Rätta text- och faktafel
Anmäl till Pressombudsmannen
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
ANNONS:
REBECCA STELLA SIMONSSONS BLOGG
ANNONS:
ANNONS:

Rapportera textfel

Tack för att du hjälper oss att rätta fel. Även om vi alltid försöker skriva så korrekta artiklar som möjligt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din felrapport. Rapportera vad i artikeln som inte stämmer i formuläret nedan. Det kan handla om stavfel, bildfel, syftningsfel eller faktafel. Var gärna så tydlig som möjligt angående vad felet gäller. Tack för din hjälp!

Felaktigt mejl
Du måste fylla i en kommentar: